IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превозвачи ще обжалват в съда спирането на ТИР-ове през почивните дни

Заповедта е незаконосъобразна, каза Красимир Лалов от Националното сдружение на българските превозвачи

10:59 | 04.07.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Превозвачи ще обжалват в съда спирането на ТИР-ове през почивните дни.

Превозвачите отказват да спазят бъдещата наредба, която регионалното министерство подготвя за ограничението за движение на тежкотоварни превозни средства през уикенда в определени часове.

Една седмица, след като стана ясно, че ТИР-ове ще могат да се движат свободно, без ограничението от 16 до 20 часа в почивните дни, забраната се въвежда отново.

Ограничението се връща отново през летния сезон с идеята да облекчи трафика през почивните дни.

Красимир Лалов от Националното сдружение на българските превозвачи каза пред Bulgaria ON AIR, че е "настъпил черен пи ар", с който обвиняват превозвачите, че са "убийци на пътя".

"Ние ще действаме законосъобразно. Ще обжалваме заповедта като незаконосъобразна!", съобщи Лалов и допълни, че превозвачите искат както те уважават законите на страната, така някой да уважава и техните интереси.

Почасово ще се ограничава движението на ТИР-ове по магистралите в най-натоварените часове през лятото, като ограничението ще се прави след анализ от трафик камерите и информацията за движението на леки автомобили. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, цитирайки министър Николай Нанков, участвал в предаване на национална телевизия.

Предвижда се ограничението да влезе в сила от края на тази седмица.

В момента ограничението за автомагистрала "Хемус" е в интервала 17.00-20.00 ч. в петък. По най-натоварения участък от автомагистрала "Тракия" - между София и Пловдив, денонощно преминават над 30 000 автомобила и затова там вероятно ще бъде наложено сходно ограничение. Министър Нанков е допълнил, че движението е натоварено и по автомагистралите "Струма" и "Люлин". По думите му ограничение ще се въведе и в неделя, след 16.00 ч.

Ограничителен режим има и в момента, но не за всички магистрали. Той ще бъде гъвкав, като ще позволи на навлязло в магистрален участък тежкотоварно превозно средство да продължи движението си, ако му остават 10-15 км, вместо да спира в аварийната лента, каквато е настоящата практика, пояснил министър Нанков.

Последната среща с представители на превозвачите, с които се съгласува ограничаването на движението на ТИР-ове, ще бъде утре.

Според министър Нанков един от аргументите на превозвачите срещу ограничението е липсата на достатъчно паркинги. Той е заявил, че е поел ангажимент и основна цел в следващите година-две ще бъде увеличаването на броя на паркингите за тежкотоварни автомобили по основни направления по републиканската пътна мрежа.

Вижте още във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ceneto
преди 6 години
защото в европа има къде да се спре, тука повеликите магистрали и международни пътища къде може да спреш с тежкотоварен камион
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoykov.anton@gmail.
преди 6 години
А г-н Льольов защо не каже кое му е незаконосъобразното на тази забрана? Защо в Европа могат да стоят и чакат уикенда, а в България не могат и не искат да спазват забраната. Забрана за движение покрай празници и летни забрани има в почти цяла(цивилизована) Европа! Защо Льольов не си вземе тирчетата и не ги паркира пред унгарския примерно парламент и да им оспори и техните летни забрани?? Или пък техните магистрални такси?? И после ще кажат, ама видите ли тези забрани и новите тол такси ще доведат до фалити и загуба на работни места. А после ще се качи на джипчето Лексус(само примерно) и ще отпраши за Катарино Спа(пак само примерно) Евтини лафове само...Дори и голямата криза от 2009та не доведе до фалит на превозвачи(читави такива)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още