fallback

България ще подкрепи сценарий на засилваща се интеграция в ЕС

Мястото на България е в ядрото, не в периферията на общността, смята премиерът Бойко Борисов

11:45 | 07.07.17 г. 4

България ще подкрепи сценария за засилваща се интеграция в ЕС, записан в Бялата книга, представена в началото на годината от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на парламентарния контрол днес.

Той припомни, че петте сценария на Юнкер съдържат хипотези, които не се изключват една друга. За Борисов един от вариантите - „Европа на различни скорости“, е приемлив само ако страните сами преценяват къде да се намират, а не да им бъде налагана някаква политика.

„Мястото на страната ни е в ядрото, а не в периферията на ЕС“, уверен е българският премиер.

Пред депутатите той отбеляза основните приоритети на т.нар. „тройка“ ротационни председатели на Съвета. Те са свързани със запазването на кохезионната политика, модернизация на образователните системи, премахването на енергийната изолация на страните и общност, основана на правото.

Конкретните акценти на българското председателство ще бъдат разработени и приети на заседание на Министерския съвет на 11 юли. Предложението ще бъде широко обсъдено в парламента и ще бъде изпратено и на президента, обеща Борисов.

По отношение на перспективите на България в ЕС премиерът посочи, че страната трябва да се стреми към влизане в еврозоната, да стане част от Шенген и се обяви за създаване на „европейски сили за отбрана, които да допълнят НАТО при охраната на външните ни граници“.

Бойко Борисов коментира още в отговор на депутата от „БСП за България“ Корнелия Нинова, че страната не е поела допълнителни ангажименти за прием на мигранти, защото не може да изпълни и сегашните. България е заявила, че може да приеме 1 200 души. „Дойдоха двама, единият избяга“, обясни премиерът и допълни, че бежанците не искат да стоят нито в България, нито в Полша и Унгария.

В момента има почти нулев миграционен натиск, допълни още Борисов.

„Основният проблем, който виси със страшна сила, е Brexit”, допълни още българският премиер във връзка с приоритетите за председателството.  

От БСП заявиха, че не са доволни от свършеното по предстоящото председателство на Съвета и внесоха предложение за парламентарен дебат по темата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
fallback