fallback

Пламен Димитров: Увеличаването на доходите няма алтернатива

Класът прослужено време е единственият автоматичен механизъм за вдигането на доходите, смята синдикалистът

08:30 | 17.07.17 г. 2

Увеличаването на доходите няма алтернатива, смята лидерът на КНСБ Пламен Димитров пред bTV. Той посочи, че през 2016 година печалбите на бизнеса у нас са били в размер на 15 млрд. лева и призова 20% от тях да бъдат отделени за повишаване на заплатите.

По данни на синдикалиста средната заплата в България е най-ниската в региона. В Румъния например в шивашката промишленост заплатите са с 40% по-високи, а компаниите работят за едни и същи световни брандове. Според Димитров е въпрос на търговски преговори шивашката индустрия да получи една и съща норма на печалба, както в Румъния, при по-високи заплати.

Димитров е категоричен, че много работодатели вече разбират какво се случва на пазара на труда. За последните 17 години 906 хил. трудоспособни българи са напуснали страната и работят в чужбина. При средна заплата от 1000 евро те биха се върнали, смята още той.

Коментарите на Пламен Димитров бяха свързани с идеята, предложена от работодателите за премахване на класа за прослужено време. Тя получи подкрепата на вицепремиера Валери Симеонов в края на миналата седмица.

Според КНСБ класът прослужено време е единственият "автоматичен механизъм" за вдигане на доходите. Пламен Димитров посочи още, че такъв тип бонуси има в големи компании в редица страни.

За изпълнителния председател на Българската стопанска камара (БСК)Божидар Данев обаче плащането за натрупания трудов стаж е "нещо, което ни отдалечава от Европа". Той беше категоричен, че бизнесът в страната увеличава заплатите, но на своите компетентни служители. Пред "Нова телевизия" Данев обясни, че през миналата година ръстът на заплатите е бил от 9,8%, или по-голям от ръста на икономиката.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов беше категоричен, че класът прослужено време е чувствителна тема за обществото и идеята няма да бъде приета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:03 | 10.09.22 г.
fallback