IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат се 1,3 млн. лв. за покупка на електромобили за администрацията

Поканата е насочена към общини и държавни институти, като е разширен списъкът на допустими за финансиране видове електромобили

17:34 | 19.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Общо 1,3 млн. лева за покупка на електромобили предвижда екофондът за нуждите на общините.

Кампанията за набиране на нови проекти за закупуването на електомобили започва от днес, след като Националният доверителен екофонд (НДЕФ) обяви нова покана в схемата за насърчаване използването на електробомили.

Предвиденият ресурс за третата покана на електрически превозни средства /ЕПС/ за нуждите на администрацията е 1,3 млн. лева, каза на брифинг в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) министър Нено Димов.

Идеята е да се стимулира средата за живеене в населените места, тъй като елетромобилите намаляват въглеводородите и праховите частици, не генерират въглеродни емисии и шумовете, намаляват и разходите за поддръжка, каза той, цитиран от БТА. 

Поканата е насочена основно към общините и държавните институти, като този път значително е разширен списъкът на допустими за финансиране видове електробомили. Акцент в новата покана са превозните средства, които общините могат да използват за комунални, социални, контролни и транспортни дейности като почистване, поддържане на паркове, социален патронаж, инспекции, както и за осигуряване на вътрешноселищен обществен транспорт в малки населени места, обясни Камелия Георгиева, изпълнителен директор на НДЕФ.

Всяка администрация може да кандидатства за максимум 3 превозни средства, а безвъзмездната субсидия е фиксирана за всеки различен вид независимо от цената, на която превозното средство се купува.

Допуска се кандидатстване за електромобили и plug-in хибриди, а размерът на финансирането е от 20 хил. лева за ЕПС и 10 хил. лева за електрически хибриди.

Срокът за кандидатстване е до 2 октомври 2017 г.

Досега от администрациите са закупени електромобили на стойност 630 хил. лв. – сред тях са МОСВ, МТСП, МИ и общини. Регистрираните в България електромобили към момента са около 800, като през 2016 г. има ръст от 50%.

Общо 32 точки за зареждане на коли на ток има в цялата страна – в София, Пловдив, Варна, Бургас, Сандански и Благоевград, допълват от екоминистерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още