fallback

60 нови екоавтобуса ще се движат в София

Те ще превозват пътници основно в северните и западните райони на града

14:58 | 25.07.17 г. 2

60 нови екологични автобуса ще влязат поетапно в движение в София до 1 август. Те ще се движат основно в северните и западните райони "Нови Искър", "Кремиковци", "Връбница" и "Надежда", съобщи БТА.

Досега там се движеха дизелови автобуси на възраст между 15 и 25 години, каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на първите 20 нови газови автобуса.

Така се прави стъпка в борбата срещу замърсяването на въздуха, допълни тя.

Автобусите са климатизирани, имат платформи за достъп на детски колички и хора с увреждания, камери и монитори за информация на пътниците.

Докладът за новите автобуси е одобрен от Столичния общински съвет по предложение на Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО. Превозните средства са осигурени по договор с общината от транспортния оператор МТК Груп.

Компанията се задължава да осигури 60 нови автобуса по стандарт Евро 6 за собствена сметка и да поеме превоза в северните райони на София, уточниха от екоминистерството.

На събитието Карлос Контрера коментира, че за година вредните емисии ще се намалят с 1 120 тона след въвеждането на автобусите. Той добави, че това е една от най-сериозните инвестиции в последните години в северните райони на столицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:45 | 13.09.22 г.
fallback