fallback

Конфликтът между синдикати и работодатели се задълбочава

КНСБ и КТ "Подкрепа" се оплакват от агресивно поведение, а работодателите сезираха Комисията за защита от дискриминация за клас прослужено време

13:07 | 26.07.17 г. 6

Напрежението между социалните партньори не стихва. Синдикатите се оплакаха от "агресивното поведение" на работодателите на международни институции, а от работодателите от своя страна сезираха Комисията за защита от дискриминация за клас "прослужено време". 

Според Българската стопанска камара (БСК), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) допълнителното заплащане за натрупан стаж дискриминира младите работници. 

Допълнително има неравнопоставеност между държавните служители и работещите в частния сектор, защото тази добавка е премахната от заплащането с промени в Закона за държавния служител през 2012 г. 

Работодателите напомнят, че размерът на класа за прослужено време се определя по силата на постановление на Министерския съвет от 2007 година и е 0,6% за всяка придобита допълнително година за стаж и опит.

КНСБ и КТ "Подкрепа" от своя страна сезират международни институции, сред които Международната организация на труда, Европейската комисия и Европейският икономически и социален комитет, както и бизнес организации, за поведението на работодателските организации у нас.

Синдикатите определят коментарите на работодателите в последните няколко дни като "нечувана агресия", визирайки пресконференцията на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ).

На нея Божидар Данев (БСК) и Васил Велев (АИКБ) определиха работниците като "търтеи, мързеливци и престъпници", а Кирил Домусчиев (КРИБ) заяви, че синдикатите са "вредни" и "пречещи на развитието на страната и икономиката", посочват в позицията си от двете организации.

Синдикатите са категорични, че подобни изказвания вредят на социалния мир и не стимулират квалифицираните млади българи да останат и работят в България.

"Убедени сме, че сериозните и отговорни работодателски екипи на секторите и предприятията ще продължат отговорното си и уважително сътрудничество и диалога със своите партньори и няма да се подведат по вредните и провокативни призиви за „вредата“ от синдикатите, техните права и отговорности, завършва писмото на двата синдиката", пишат двете организации в позицията си по казуса.

Копие от писмото до международните организации е изпратено и на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:08 | 12.09.22 г.
fallback