IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 юли

07:55 | 28.07.17 г.
Преглед на печата за 28 юли

Докато давността ни раздели
в. Капитал

Водопад от метафори. Така изглеждаше пресконференцията, на която Иван Гешев (началник на Специализираната прокуратура) и Румяна Арнаудова (говорител на главния прокурор и ръководител на звеното "Антикорупция") представиха внесения обвинителен акт срещу "Моделът КТБ" (правописът техен) миналата седмица.

Делото било по сложността си присаждане на глава казва Гешев и с поглед към космоса даде друга алегория - делото е кацане на Луната с ракета с дизелов двигател. След като прокурорските фойерверки затихнаха, останаха въпросите, които държавното обвинение се опитва да избегне като, хм, космически кораб - астероид.

От общинска към частна банка
в. Капитал

В момента има поне няколко официално обявени за продажба банки в България. А от миналата седмица опциите за навлизане в иначе трудния за получаване на лиценз сектор се увеличиха с още една. София продава мажоритарният си дял в Общинска банка - средно голям бизнес с 15-та позиция по активи сред 27 кредитни институции на пазара и силни позиции във финансирането на местните власти.

"Асарел-Медет" произведе масло от лавандула
в. Капитал

Медодобивното предприятие "Асарел-Медет" произведе първите количества масло от лавандула по проект за рекултивация на окисното насипище на рудника. Растенията бяха засети преди две години и сега са добити и преработени първите 110 кг цвят. Целият проект е на стойност над 10 млн. лв. и е интересен с това, че за първи път в света се възстановява подобно съоръжение, което все още е в експлоатация.

Брюксел призна за двоен стандарт в качеството на храните в ЕС
в. Сега

Брюксел призна, че има двоен стандарт за качеството на храните, които се продават в страните - членки на ЕС, и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща, че ще помогне за премахването на "напълно неприемливата" продажба на хранителни продукти с по-ниско качество, предадоха информационните агенции. Това стана по време на пресконференция със словашкия премиер Роберт Фицо, който беше на визита в Брюксел.

Основната тема на разговора е била по-нискокачествените храните, които жителите на държавите - членки на ЕС от Източна Европа, са принудени да консумират в сравнение с тези в западната част на Стария континент. Словакия подаде тази кампания, докато беше ротационен председател на ЕС през втората половина на м.г. Към нея се присъединиха другите страни от Вишеградската четворка, България и Румъния. Многобройни изследвания показаха, че в новите страни от ЕС големите хранителни фирми продават продукти с различно качество от това в другите държави.

Учебната година за пръв път се удължава до 6 юли
в. Сега

За пръв път в българските училища ще се учи и през юли. Заради повече почивни дни в рамките на следващата учебна година просветното министерство предлага тя да приключи с една седмица по-късно. Изключение ще има само за дванадесетокласниците, които по традиция ще приключат уроците си през май. Това е една от мерките, които просветното министерство предлага с цел по-дълго задържане на децата в училище.

Заедно с това от МОН планират и разделяне на датите на държавните зрелостни изпити от тези на националното външно оценяване в края на седми клас, за да се облекчат учителите. Промените бяха обявени вчера на сайта на министерството.

Фирми с фалшиви финансови отчети искали европари
в. Сега

Компании с неверни финансови отчети са кандидатствали по мярката "Енергийна и ресурсна ефективност" от програма "Иновации и конкурентоспособност". Такъв сигнал "разследва" Министерството на икономиката, а съмненията за нередности са подадени от неправителствената "Коалиция за устойчиво развитие", научи в. "Сега".

В писмо, изпратено до ведомството, от коалицията обясняват, че е възможно част от фирмите да са получили одобрение на базата на неверни документи. Данни за годишния оборот на дружествата и валиден финансов отчет са част от информацията, която предприятията трябва да подават при кандидатстване за европари.

Убийствени санкции за шофиране в аварийната лента
в. Стандарт

С 1000 лева глоба и отнемане на книжката за 3 месеца да се санкционира шофирането в аварийната лента по магистралата. Това прие на първо четене Транспортната комисия в Народното събрание.
По предложение на БСП депутатите от Транспортната комисия приеха наказанието за движение в аварийната лента да се приравни с наказанието за шофиране в насрещното платно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още