IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата на 29 юли

08:25 | 29.07.17 г.
Преглед на печата на 29 юли

Шофьорите стават агенти на НАП по бензиностанциите
в. Сега

НАП планира да привлече и гражданите в трудната борба с контрабандата на горива. Идеята на данъчните е залегнала в нова наредба за фискалните устройства, публикувана за обществено обсъждане. Всички бензиностанции ще бъдат задължени да издават касови бележки с QR код, а всеки шофьор, който зарежда автомобила си, ще може с помощта на смартфона си да сканира кода и веднага да провери дали покупката му е отчетена в системата на НАП. Това става ясно в мотивите на Министерството на финансите, придружаващи проектонаредбата. Целта е да се стимулира гражданският контрол срещу сивия сектор, обясняват от МФ.

С QR кодовете ще може да се участва в лотарията на НАП, обясни говорителят на приходното ведомство Росен Бъчваров пред "Сега". Все още обаче не е ясно как точно трябва да реагира будният гражданин, ако открие, че е заредил от некоректна към бюджета бензиностанция. Това ще бъде описано допълнително, каза Бъчваров. Планира се QR кодовете да станат задължителни от септември 2018 г.

Агенцията за храните ще търси "двоен стандарт" с четене на етикети
в. Сега

На фона на вихрещия се скандал за двойния аршин при храните за Западна и за Източна Европа усилията на българските власти да имитират дейност стават все по-комични. Министерството на земеделието съобщи, че ще има още сравнителни "анализи" на идентични стоки, продавани в магазините у нас и на Запад, за да се види има ли разлики в съдържанието и дали в България ядем "второ качество". Проверките обаче щели да се правят "на око", а не чрез лабораторни изследвания, защото те били много скъпи.

Гласуваха новата Комисия срещу дискриминацията
в. Стандарт

Парламентът гласува състава на Комисията за защита от дискриминацията. Кандидатите са били изслушани в Комисията по вероизповеданията и правата на човека. За председател на парламентарната комисия бе избрана кандидатурата на Ана Джумалиева, издигната от ПГ на ГЕРБ. Тя бе подкрепена със 166 гласа „за", 0 „против" и 8 „въздържал се".

За зам.-председател бе избран Баки Хюсеинов, издигнат от ПГ на „БСП за България". За него гласуваха 162 депутати „за", 5 „против" и 14 „въздържал се".

Родителите скочиха срещу орязването на лятната ваканция
в. Монитор

Родителите на ученици от 1 до 7 клас се скочиха с онлайн петиция срещу съкращването на лятната ваканция на децата. Както „Монитор“ вече писа според проектографика на МОН учебната година за децата в прогимназията се удължава със седем дни – до 22 юни. Толкова е и увеличението за гимназистите от 8 до 11 клас, които според предложението на МОН ще завършват на 6 юли, вместо на 30 юни както досега.

Протестната петиция на родителите е адресирана до образователния министър Красимир Вълчев, депутатите и др. Според тях учебната година за децата от 1 до 7 клас не трябвало да се удължава, заради дългогодишната успешна традиция за начало и край на учебната година Според тях това изтегляне няма да реши проблема със забравянето на материала, нито социализирането на децата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още