IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реколтата от пшеница тази година е по-малка, но по-качествена

От бранша очакват продукцията да се реализира на по-добри цени заради по-лошата реколта в Украйна

19:57 | 01.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Тази година добивите на зърно са с около от 2 до 10 процента по-ниски спрямо миналата година, но пък за сметка на това качеството е по-добро от миналогодишното. Това коментира в предаването "12+3" на БНР Светослав Русалов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

"Добивите са средни за страната и зависят от почвените и климатични условия за всеки един регион. Осреднено очакваме към завършване на жътвата да се приберат около 5,2 до 5,3 млн. т“, допълни той.

Традиционно в страната се оползотворяват около една трета от това произведено количество - за хлебопроизводство, изхранване на животните, за производство на фуражи. Необходими за целта са около 1,2 – 1,5 млн. т хлебно и фуражно зърно, поясни Русалов.

Що се отнася до цените на зърното ,Русалов посочи, че България е зависима в това отношение от Черноморския регион.

„В Украйна тази година климатичните условия не са благоприятни, съответно ще се произведат по-малки количества пшеница и се надяваме нашата реколта да може да се реализира на по-добри цени", подчерта той.

Българското зърнопроизводство е обречено без европейски субсидии, подчерта Светослав Русалов.

"Няма как да се развива, няма как ние да произвеждаме този продукт и да бъдем на печалба, ако няма субсидии. Надявам се да бъде намерено решение на общоевропейско ниво и субсидиите да останат във вида и на равнището, на което са в момента - двустълбово финансиране", заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още