IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се рекордна реколта от пшеница в България от близо 6 млн. тона

Цената на пшеницата е по-висока от миналогодишната

15:13 | 09.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Тазгодишната реколта от пшеница в България ще бъде рекордна. Количеството по предварителни данни е между 5,85 и 5,95 млн. тона, съобщи агроминистерството.

Това е повече от миналата 2016 г., когато производството беше 5,66 млн. т.  

Реколта от почти 6 млн. тона е исторически връх, никога България не е достигала тези нива, се казва в съобщението.

Увеличаването  на количеството се дължи на по-висок среден добив от декар. Той е нараснал с около 8% спрямо миналогодишния – или 513 кг/дка сега при 475 кг за 2016 г. Реколтираните площи са около 11,4 млн. тона.

Освен с по-голямо количество тазгодишната реколта се очертава да бъде и с по-добро качество.

Към 3 август са анализирани 815 проби от пшеница. Резултатите показват, че 46,39% от пшеницата е с много добри качествени показатели и в сравнение с реколта 2016 г. има завишаване с над 5% на количеството с високи хлебопекарни качества.

Така не се потвърждават опасенията, че с високите добиви и навлизането на високопродуктивни френски и австрийски сортове ще се влоши качеството на добитото зърно.

Очаква се засилен износ на зърно от България. До 15 август експортът на пшеница ще надвиши 1 млн. тона, на ечемик – 189 хил. т, а на рапица – 152 хил. т.

По данни на земеделското министерство в края на юли при повечето основни зърнени и маслодайни култури на годишна база се отчита повишение на изкупните цени - от 1,4% при рапицата до 10,9% при хлебната пшеница. Единствено при слънчогледа се наблюдава понижение на цената на годишна база с 6,1%. 

Средни изкупни цени, лв./тон без ДДС, източник: данни на САПИ, обработени от МЗХГ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още