IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 август

07:30 | 15.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Държавните военни заводи продължават да растат
в. Капитал Daily

Държавните военни заводи продължават да подобряват резултатите си през първата половина на 2017 г. И трите предприятия към Министерството на икономиката, които пряко се контролират от Държавната консолидационна компания (ДКК) - ВМЗ, "Кинтекс" и НИТИ, отчитат по-високи приходи и печалби, а паралелно с това се увеличават и заетите в сектора. С това продължава започналата преди 2-3 години тенденция за съживяване на сектора в резултат на увеличените поръчки. Основният двигател за това са военните конфликти и превъоръжаване в региони, които са традиционни пазари за компаниите. Прогнозите за цялата година също са за растеж на сектора.

ПИБ пристъпи към изпълнение на залог на "Мандра-Рилци"
в. Капитал Daily

Първа инвестиционна банка (ПИБ) пристъпи към принудително изпълнение на залог на "Мандра-Рилци". Решението е от 11 юли, става ясно от документи в Търговския регистър. Банката е назначила свой управител в млекопреработващата фирма, както и депозитар.

Поводът за решението е кредит към ПИБ от 10 млн. лв., който "Мандра-Рилци" е взела през юли 2015 г. и срещу който в полза на банката е заложено предприятието – земя, сгради (производствени халета с технологични линии, складове, лаборатория, работилници, гаражи, магазин и др.), както и движими вещи. През юни 2016 мандрата прави втори залог в полза на кредитора. Частта от вземането, която ПИБ си търси сега, е 500 хил. лв.

Кабинетът увеличава приема за акушерки и медсестри
в. Сега

С 39 души да бъде увеличен план-приемът на студенти в три професионални направления от сферата на здравеопазването, предлага просветното министерство за предстоящата академична година. Става дума за специалности от регулираните професии "фармация", "медицинска сестра" и "акушерка".

Исканията за увеличаване на броя на студентите, които се обучават по тези направления, са от две висши учебни заведения - Медицинския университет-Плевен и Югозападния университет "Неофит Рилски".

Незаконно се подслушват неудобни политици, магистрати и журналисти
в. Сега

Има случаи на незаконно прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) срещу неудобни политици, магистрати и журналисти. Това заяви пред Нова телевизия шефът на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков. Той не даде повече подробности, но заяви, че прокуратурата и ДАНС, която оприличи на комунистическата ДС, искат да се премахне контролът върху тайни методи за следене.

На въпрос има ли незаконно подслушване с цел натиск, сплашване и шантаж, Рашков отговори: "Ежегодно бюрото изготвя доклад, който представяме в парламента. Там има много интересни констатации."

Цената на меда скача с 20%
в. Монитор

Цената на меда на дребно скача с 20%. Това заяви за „Монитор“ Николай Куманов, председател на Федерацията на българските пчелари. По думите му в момента един буркан мед се продава по около 8-9 лева, а новата му цена ще бъде с лев или два по-висока и ще достигне 10–11 лева.

Причината за поскъпването е, че тази зима 60% от пчелните семейства са загинали, което е довело и до по-нисък добив. „Хората вече вдигнаха цената. Те скоро извадиха меда и въобще нямат намерение да го продават евтино“, заяви Куманов като добави, че цената на дребно може да падне чак зимата.

Бизнесът иска нова методика за такса смет, за да прави ток от ресторантския боклук
в. Труд

Методиката за определяне на такса смет трябва да бъде променена и да се плаща на килограм изхвърлен отпадък, вместо да се начисляват промили върху данъчната оценка. За това настояха представители на туристическия бранш на среща във Варна с министрите на околната среда и туризма Нено Димов и Николина Ангелкова.
„Ако методиката остане в този вид, бизнесът няма да има интерес да изпълни условията на Наредбата за биоразградимите отпадъци, според която до 2020 г. 30-35% от този вид боклук трябва да се ползва като суровина за производство на еленергия“, коментира изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев.

10 дни за становище по европроекти
в. 24 часа

За 10 вместо за 15 работни дни, както е в момента, да предоставя мотивирано становище финансовото министерство при отпускане на държавна помощ по европроекти. Това е записано в предложение за промени в Наредбата за съгласуване на документите по Закона за европейските структурни и кохезионни фондове. Финансовият министър Владислав Горанов е обявил поправките за обществено обсъждане на сайта на ведомството си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още