IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 август

07:45 | 25.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 25 август

Много шпиониране за нищо
в. Капитал

Ако погледнете първите страници на проправителствените сръбски таблоиди от вторник сутрин, вероятно ще изтръпнете, че започва нов балкански конфликт. "Заев обяви война на Сърбия" и "Дипломатическа война: братът Заев ни заби нож в гръба" са само част от заглавията в очевидно синхронизираната медийна офанзива срещу по-малкия съсед. Тя идва, след като в неделя Белград изтегли целия състав на посолството си в Скопие. А на следващия ден, след часове пълна липса на информация, сръбският премиер Александър Вучич обясни резкия дипломатически ход с "доказателства за много офанзивни разузнавателни действия срещу сръбски институции" и загадъчно намекна за намеса на "чужда сила".

Официално Скопие запази спокойствие и отрече. Македонският премиер Зоран Заев беше категоричен, че страната му не е направила "нищо срещу Сърбия", а външният министър Никола Димитров добави, че "единствената офанзива на Македония е в разширяването на контактите на Балканите. В тази насока е Договорът за добросъседство с България, съвместното заседание с правителството на Албания, както и визитата в Гърция". Скопският "Свободен печат" пък възкликна: "Веднъж и ние да ги шпионираме!"

Елитните квартали в София крадат повече ток от ромските махали
в. Сега

В елитните квартали и в центъра на София, а не в ромските квартали, са засечени най-много кражби на ток, обяви изненадващо вчера енергоразпределителят ЧЕЗ, който обслужва цяла Западна България. Собственици на заведения, хотели и офиси също допринасят за трупането на загуби, предаде bTV.

Неотдавна от ЧЕЗ дори хванали видна обществена личност да краде ток за къщата си с басейн в столицата. От ЕРП-то обаче не казват кой е човекът. Огромни кражби на ток, достигащи 50% от подадената енергия, са били засечени и във врачанското село Галиче, прочуло се с делата срещу скандалния кмет Ценко Чоков.

Столичната община маха паркинга пред "Шератон"
в. Сега

Заданието за обновяване на пл. "Св. Неделя" се очаква да бъде подложено на обществено обсъждане през септември. Това обясни главният архитект на София Здравко Здравков по време на проверка на археологическите разкопки пред хотел "Шератон". По думите му то вече е разгледано веднъж на експертен съвет и към него са отправени конкретни забележки. Арх. Здравков не коментира обаче какви точно са те.

"Съществена част за пл. "Св. Неделя" е, че той е свързващото звено във всички пешеходни пространства и той ще ни даде възможност да свържем пешеходното пространство по бул. "Витоша" с Ларгото и впоследствие да продължим по ул. "Съборна" до Градската градина. Желанието ни е площадът да стане пешеходен, а експонирането на археологията ще бъде предмет на самото проектантско решение - как ще стане, дали ще бъде на принципа преминаване на по-ниско ниво, дали ще се преминава над археологическите пластове", обясни арх. Здравков.

Алма матер търси 633 студенти
в. Стандарт

633 места (близо 13%) за първокурсници по държавна поръчка в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" остават незаети след окончателното класиране. Тази година Алма матер набира 4916 студенти. Празни са и половината места за прием на платени бакалаври и магистри. От общо 695 места незаети са 348 бройки.
Прави впечатление, че тази година най-престижният ни университет не е успял да запълни държавната поръчка дори в специалности, в които традиционно има наплив -като филологиите, например.

Отпада регистрацията за бижутери и златари
в. Монитор

Отпада регистрацията за бижутери и златари. Това става ясно от предложените промени във Валутния закон, публикувани на сайта на Министерството на финансите (МФ). От проекта се вижда, че се предлага да отпадне регистрацията за фирмите, които добиват, преработват и правят сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия от тях по занятие. В момента се изисква регистрация във финансовото министерство 14 дни преди започване на дейността. С наредба обаче МС трябва да определи изискванията към дейността. Не се предвижда отпадане на изискванията за проверка и маркиране на изделията от благородни метали, както и за идентифициране на скъпоценните камъни, с което се осигурява защита на гражданите и търговците.

Реколтата от ябълки наполовина по-малка
в. Монитор

Реколтата от български ябълки тази година ще бъде наполовина по-малка от миналогодишната, алармират родните овощари. Според Димитър Рачев, председател на Съюза на дунавските овощари, една от основните причини за пропадането на реколтата са тежката зима и студената пролет.

„Най-големите поражения по ябълковите градини са в районите на Сливен и Пловдив. В северните райони на страната насажденията от този плод са по-малко, но пораженията тук не са толкова големи. Очакваме реколтата да е с около 40% по-слаба“, обясни браншовикът. По думите му окончателните количества на реколтата ще станат известни едва наесен, защото сега предположенията се правят на база визуални огледи на дърветата.

Затварят за ремонт бул. „Цариградско шосе“ и в района на технопарк София
в. 24 часа

Затварят за ремонт бул. „Цариградско шосе“ в района на техно парк София, съобщиха от пресцентъра на Столична община, предава БТА.

От 00.00 ч до 24 ч на 27.08.2017 година се забранява влизането на пътни превозни средства по двете ленти от лявата страна на северното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ в участъка от пешеходната пасарелка до изхода от локалното платно на булеварда в посока център. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още