IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата на 26 август

08:00 | 26.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Чиновниците ще работят нонстоп с гражданите, а не само в приемното време

В. Сега

Чиновниците трябва да започнат да работят през целия работен ден с гражданите, а не само в приемното си време. Кабинетът пък вече няма да говори за административна реформа, а за "хуманизация или очовечаване на административните услуги, предоставени от всички структури и звена". Това става ясно покрай отчета на вицепремиера Томислав Дончев за мерките за намаляване на административната и регулаторната тежест върху гражданите и бизнеса. В края на юни Министерският съвет прие решение и срокове за отпадане на ненужни хартии, които чиновниците искат от хората и фирмите.

Финансовото министерство спира кметовете да трупат нови дългове

В. Сега

Нови законови ограничения планира финансовото министерство, за да намали задлъжнялостта на общините и да затегне финансовата дисциплина при изпълнението на бюджетите им. Кметовете, които не изпълняват планираните приходи, няма да имат право да трупат нови задължения за капиталови инвестиции. В момента ограничението да се правят разходи и нови задължения по програми и проекти е само ако те не са предвидени в годишния бюджет на общината.

Губим над 200 млн. годишно от пожари и наводнения

В. Монитор

Над 200 млн. лева годишно са щетите, които пожарите и наводненията причиняват. Това показва статистиката на МВР и на Националния статистически институт. Само за година огънят е глътнал близо 18 млн. лева. В тези пари влизат преките загуби най-вече на горския фонд, като към тях не са включени разходите за гасенето и човешкият ресурс. Жилищни постройки, автомобили и стопански съоръжения също влизат в сумата.
Най-много пари обаче отиват за справяне с наводненията, които се оценяват за над 170 млн. лева.

Консервни фабрики бойкотират БГ прасковите

В.Монитор

Консервните фабрики бойкотират българските производители на компотните праскови и отказват да им изкупуват продукцията, алармират от Асоциацията на овощарите в България.
Живка Гроздева от управителния съвет на браншовата организация твърди, че повечето консервни фабрики, най вече големите, не искат да вземат плодовете.„От няколко седмици хората си изхвърлят продукцията по сметищата. Ежедневно десетки тонове отиват на боклука. Такъв бойкот на българските праскови не е имало никога. Събраните плодове до 3 дни не отидат ли за преработка, на четвъртия се изхвърлят“, обяснява тя. „Малко са фабриките, които се съгласяват да купят, но предупреждават, че цената е ниска“, добавя Гроздева. Според нея причината за това е свръхпроизводството на праскови за преработка в съседна Гърция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още