fallback

Т. Дончев: Одържавяването на „Дунарит“ е в защита на работниците

Вицепремиерът отрече, че се извършва национализация на военния завод

10:35 | 29.08.17 г. 9

Целта на одържавяването на военния завод "Дунарит" в Русе е защита на работниците там. Става дума за съдбата на 4-5 хил. души - 1 300 души персонал и техните семейства. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV по повод решението на държавата да изкупи активите на предприятието.

Припомняме, че дружеството бе част от собствеността на бившия банкер Цветан Василев, като преди време той се опита да продаде акциите си в русенския завод на "Емко". От седмица обаче фирмата за боеприпаси е с отнет лиценз от  Министерството на икономиката, а служителите протестират.

Според Дончев решението "Дунарит" да стане отново държавен завод не е прецедент. Той припомни, че приватизираното преди години предприятие от  военнопромишления комплекс „Авионамс” също премина във фактическа собственост на държавата. Компанията също бе сред активите на бившия банкер Цветан Василев.

Вицепремиерът отрече, че се извършва национализация. Това би означавало, че държавата „прибира“ частна собственост насила, обясни Дончев и добави, че в случаите на „Дунарит“ и „Авионамс“ става дума за нормална процедура, в която държавата изкупува дружествени дялове. 

Дончев коментира и системата на образованието. Според него системата на делегираните бюджети, където парите следват детето, ще бъде пребалансирана. По думите му  един учител, който работи с проблемни деца, трябва да е не по-малко квалифициран от учител в елитна гимназия и трябва да е поне толкова добре заплатен.

„Големият проблем в годините назад е, че всяка служба работи за себе си. Една от грешките е, че за обхващането и насърчаването на децата да бъдат в училище, се е разчитало основно на педагогическия персонал. Тук трябва да се ангажира цялата държава, защото това е първостепенен приоритет”, подчерта вицепремиерът.

„Ако дете, което днес трябва да е в първи клас, не отиде на училище, след години то не може да пише, да чете, не е интегрирано в обществото и няма усет за правила. Пред себе си има 2 перспективи – или да е клиент на социалната система, или на прокуратурата и правоохранителните органи. Това не трябва да се допуска, затова говорим за мобилизация на целия държавен апарат – учители, директори, служители на общините и на областните администрации, социални работници плюс МВР”, изтъкна вицепремиерът.

Относно визитата на президента на Франция Еманюел Макрон у нас Дончев обърна внимание, че вместо за политика се говори за „сандали и рокли“. Той призова българските политици да променят отношението си към председателството ни на Съвета на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:31 | 06.09.22 г.
fallback