IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 31 август

07:40 | 31.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Държавата бави година субсидиите си за иновативни проекти
в. Капитал Daily

Ако компания измисли нещо ново, със сигурност ще бърза да пусне продукта на пазара. Когато обаче е имала неблагоразумието да кандидатства за държавна субсидия, бавността явно е гарантирана. Миналия октомври почти 200 компании са потърсили безвъзмездно финансиране за проектите си от държавата. Единствената програма за държавни субсидии за иновации в компании, ако не се броят европейските средства, минава през Националния иновационен фонд (НИФ) към агенцията за малки и средни предприятия (ИАНМСП).

Сега, десет месеца след кандидатстването, отговорното държавно ведомство заявява, че има нужда от още време за селекция и реално ще се произнесе почти година след подаването на проектите. Което за иновации може и да е фатално късно. За сравнение - селекцията при частни фондове и инкубатори става за седмици, а дори и държавното звено в предишни години е успявало да прави класиране за 4 месеца.

КЕВР ще поиска законови промени за по-голям контрол на пазара на ток
в. Капитал Daily

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще предложи законодателни промени, които да й дадат правомощия да налага санкции при установяване на нарушения на пазара на електроенергия. Това заяви председателят на комисията Иван Иванов пред журналисти в сряда (30 август), цитиран от Publics.bg.

Поводът за подобни действия от страна на комисията е сделката за покупка на електроенергия за близо 100 млн. лв., която беше сключена на Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ) по-рано през август, за която "Капитал" съобщи. Предложенията ще бъдат направени в рамките на предстоящите изменения на Закона за енергетиката, свързани с пълната либерализация на електроенергийния пазар.

Учителските заплати ще се увеличат с 20-25% и през 2018 г.
в. Сега

Догодина учителските заплати ще бъдат увеличени с още средно 20-25%. Това обяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова пред БНТ, но не уточни дали това ще се случи от началото на календарната година или от септември. От 1 септември тази година учителите ще получават средно 15% към заплатите си. Минималната учителска заплата се увеличава със 100 лв. на 760 лв. Най-ниското възнаграждение за старши учител се повишава от 668 лв. на 792 лв., а на директор - от 825 лв. на 950 лв.

Големите фирми ще субсидират газовия хъб "Балкан"
в. Сега

Кабинетът "Борисов" е на път да прокара нова схема за субсидиране на проекта за газов хъб "Балкан". Парите за него ще дойдат чрез драстично повишение на тарифите за достъп до газопреносната мрежа. Това предвижда проект на нова методика за таксите на "Булгартрансгаз". Заради това големите потребители на газ обявиха стачна готовност. От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) подметнаха, че новите тарифи ще доведат до покачване на разходите за пренос с до 60% и ще предизвикат ценови шок.

Петкова успокои: Газът ще скочи под 2%
в. Стандарт

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отхвърли спекулациите за убийствен скок на природния газ след днешното заседание на МС. "Някъде прочетох, че ще е близо 60%, това изобщо не е така. Увеличението, което ще се получи в крайната цена, ще бъде съвсем минимално, под 2%", успокои Петкова. 

В рамките на днешния ден предстои да бъде проведена среща между „Булгаргаз", „Булгартрансгаз", Министерството на енергетиката и КЕВР. Ще изясним всички детайли от този процес. Преди да стигнем до тях, може би е добре да стане ясно откъде всъщност тръгва цялата тази ситуация, за да стигнем до увеличаването на такса „пренос" и „достъп" на „Булгартрансгаз", коментира Петкова.

БЕХ закрива фирма, създадена при Орешарски да купува заводи
в. Труд

БЕХ прекратява дъщерното си дружество „Енергийна инвестиционна компания“, става ясно от вписване на решението на борда на директорите на холдинга в Търговския регистър.

Решението е от 6 юни, но вписването му в регистъра – от 24 август. За ликвидатор е назначена Весела Христова. Срокът на ликвидацията е 31 март 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още