IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: Българите масово възприемат политическия елит като корумпиран

Над 70% от избирателите одобряват президентът да контролира антикорупционната комисия

15:01 | 05.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българите масово възприемат политическия елит като корумпиран. Това сочат данните от национален, представителен за пълнолетното население телефонен сондаж сред 802 интервюирани, проведен на 3 и 4 септември.

Изследването е част от регулярната програма на „Галъп интернешънъл“ за отчитане на обществените настроения.

Двете най-големи политически партии - ГЕРБ и БСП, имат парадоксално идентичен образ в масовото съзнание в това отношение, обобщава проучването. Всеки втори счита ГЕРБ за корумпирана партия, точно толкова пълнолетни българи мислят същото и за БСП. По отношение и на двете партии еднакъв дял (по 37%) са на противното становище.

Същевременно обаче на въпроса коя от тези две партии е по-корумпирана, разпределението на мненията е: ГЕРБ - 37%, БСП - 26%, и двете - 17%. 

Повече от две трети от българските избиратели (70%) приемат, че президентът трябва да има водеща роля по отношение на контрола на бъдещата антикорупционна комисия. Малко над една пета подкрепят предложението контролът да бъде в ръцете на самите управляващи.

Политическият сезон започва и със засилени взаимни обвинения между управляващи и опозиция в корупция, отчита проучването.

Двата основни скандални случая, които се тиражират от медиите - т.нар. „Суджукгейт“ и „Цанков камък“, са достигнали до огромното мнозинство от  избирателите - съответно до 70% и 84%. Над 2 млн. българи твърдят, че лично знаят и за други случаи  на партиен рекет и на облагодетелстване на партии чрез ''доброволни'' дарения.

По отношение на касуса с фалита на КТБ проучването сочи, че за 70% от пълнолетните българи банката е умишлено фалирана, за да се разграбят активите й. Всеки шести (15%) счита, че вината изцяло е на банкера Цветан Василев, а 6% са съгласни и с едното, и с другото. Подобни обществени нагласи не вещаят бързо изчезване на случая от масовото съзнание, а и от политическата борба в страната, смятат от Галъп.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
*** са и това е публично известна истина. Само цацатурката не го вижда, щото е същия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още