IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 септември

08:10 | 06.09.17 г.
Преглед на печата за 6 септември

Армията може да участва в охраната на европредседателството догодина
в. Сега

Военният министър Красимир Каракачанов има готовност да изкара армията на улицата и в мирно време, и то още за европредседателството от 1 януари.

В интервю за БНТ той обяви, че "армията трябва да се включи в опазването на обществения ред". Каракачанов аргументира идеята си със зачестилите терористични нападения в Европа, след които военните се включиха в охраната на градовете. Армейски части бяха изкарани да патрулират по улиците на Париж и Брюксел.

Евродепутати обвиниха българските граничари в корупция
в. Сега

Българските гранични власти принуждават турските гастарбайтери, пътуващи от Европа към родината си, да плащат подкупи, а при отказ им налагат продължителен престой на опашките пред ГКПП "Капитан Андреево". Обвинението отправи докладчикът за Турция при Европейския парламент Кати Пири.

"Европейските турци, завръщащи се в родината си по сухоземни пътища, стават жертви на корупцията, в която са потънали българските гранични власти. Пътниците от турски произход са принуждавани да чакат по 14 часа под слънцето. Българските гранични полицаи ги насилват да дават подкупи, по неизвестни причини им налагат парични глоби, принуждават ги да мият автомобилите си с цел дезинфекция. Онези, които отказват да им плащат, са оставяни да чакат дълго по опашките", заяви евродепутатката.

И поръчката за уебсайт на европредседателството пропадна
в. Сега

Провали се поредна голяма обществена поръчка, свързана с предстоящото българско председателство на ЕС. Ресорното министерство на Лиляна Павлова не успя да намери нито един подходящ кандидат, който да изгради и поддържа уебсайт и мобилно приложение за нуждите на европредседателството и да осигури хостинг и стрийминг. Затова ведомството се принуди да прекрати поръчката с прогнозна стойност 69 999 лв. без ДДС. Това означава, че ще му се наложи да обяви нова - нещо, което също не се случва за пръв път.

В процедурата участваха трима кандидати - "Агенция Дизайн БГ" ЕООД, "Информационно обслужване" АД и "Стратегма" ООД. Първият участник бе отстранен, тъй като не подаде в срок поискани от министерството допълнителни документи, с които да удостовери, че отговаря на предварително зададените критерии. Отхвърлена е офертата и на "Информационно обслужване", за което се оказва, че не покрива изискването да е реализирало минимум две услуги, идентични по предмет и обем с обществената поръчка, през последните три години.

250 000 годишно минават през Перперикон и Царевец
в. Монитор

Близо 250 000 посетители минават годишно през големите, добре разработени и популярни археологически комплекси у нас като Перперикон в Родопите и Царевец във Велико Търново. Поглеждайки с едно око какво се случва в света на живите, археолозите, които и след края на лятото продължават да работят, за да извадят на бял свят старини, констатират много добър сезон за културно-историческия туризъм у нас.

По данни на Министерството на туризма всяка година той бележи ръст от около 10-15%, а тази вероятно цифрата ще бъде по-голяма: свитият индивидуален бюджет и липсата на свободно време пришпорват българина да използва уикендите и краткосрочните празници от 2-3 дни, за да опознае Търново, Плиска, Преслав, Созопол, Несебър, Перперикон.

Ангелкова: Работим по създаването на Център за квалификация и преквалификация
в. Стандарт

Заедно с Германо-Българската индустриално-търговска камара търсим възможности за сътрудничество в областта на дуалното обучение в сектор „Туризъм". Това посочи министърът на туризма Николина Ангелкова при среща с генералния управител на камарата Митко Василев, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Идеята е в тази инициатива да бъдат въвлечени професионалните гимназии, университетите и представителите на туристическия бизнес, като се използва немски опит в тази сфера, обясни още министърът. Тя изтъкна, че министерството работи по създаването на Център за квалификация и преквалификация на изпълнителски кадри към Министерството на туризма.

500 000 пътуват по 40 км всеки ден, за да работят
в. 24 часа

Около 500 000 българи пътуват всеки ден средно по 40 км, за да стигнат до работата си. Това сочат данни на КНСБ. Най-много мобилни работници има във Варна, Стара Загора, Пловдив, Бургас и Ловеч.

Препитание в друг град или село търсят предимно мъже между 35 и 50 години. Според статистиката всяка година се увеличава и броят на жените, които работят в друго населено място. Две трети от пътуващите служители са със средно образование и богат трудов опит. Всеки пети мобилен работник е висшист, като повечето от тази категория са жени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още