IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 септември

07:15 | 15.09.17 г.
Преглед на печата за 15 септември

София отново опитва да спре строежа на небостъргача в кв. "Стрелбище"
в. Капитал

Общинският съвет в София единодушно реши да спре градоустройствената процедура, с която трябваше да бъде разрешено строителството на 44-етажна сграда на ъгъла между булевардите "България" и "Петко Тодоров". Собственикът на терена - строителната компания НИКМИ, опитваше да промени подробния устройствен план за парцела, така че да бетонира правото си да построи небостъргач на мястото на съществуващата в момента и защитена от Общия устройствен план на София градинка.

Общината и инвеститора са в съдебен спор дали подобна идея е законна или не от години. По думите на главния архитект на София Здравко Здравков искането на НИКМИ от 2007 г. "се позовава на всички възможни вратички в законите, което им дава възможност да построят не 43 етажа, а 243 етажа". Решението на СОС от четвъртък е поредна стъпка в опита на общината да защити определената за озеленяване територия, но не дава окончателна гаранция, че на мястото няма да бъде построена висока сграда.

Фондът за лечение на деца не е проверяван от МЗ
в. Сега

"Като мотив за отстраняването ми се посочват системни нарушения, но как са установени те, като, откакто съм на поста, не ми е направена нито една проверка", попита пред Нова телевизия освободеният вече от поста директор на фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева. Тя допълни, че още с встъпването в длъжност на 6 март е поискала от тогавашния министър на здравеопазването да бъде направен одит на институцията, но до момента такъв не е направен.

Троева отново обяви, че не е нарушила правилата за работа, както се твърди, и ще го докаже в съда, където ще търси обезщетение и за уронения си авторитет и престиж. Тя смята, че няма пропуски и при случая с пратеното за лечение в Германия бебе, за който здравният министър Николай Петров обяви, че е прелял чашата.

Симеонов "уволни" началника на ДНСК, но само във "Фейсбук"
в. Сега

Вицепремиерът Валери Симеонов "уволни" с пост във "Фейсбук" началника на националния строителен контрол Милка Гечева. От регионалното министерство, под чиято шапка е ДНСК, отрекоха пред "Сега" и казаха, че Гечева не е уволнена и си работи. Часове по-късно постът от профила на Симеонов бе изтрит.

"Макар със закъснение в това управление нещата се случват. Преди два месеца и половина поисках освобождаването на Милка Гечева поради сериозни съмнения за покриване на незаконните плажни дискотеки на мутрите на плажа "Слънчев бряг-юг". Заведения там са построени в разрез с нормативните уредби за преместваеми обекти и се простират на декари площ върху дюните. Това обаче не попречи на Гечева да отговори на моя сигнал за нарушения с констатацията, че няма нарушения. Тези, както и други констатации на ДНСК и регионалните им поделения по морето ме мотивираха да поискам оставката й. От вчера госпожата е освободена. Вярвам, че следващият началник на ДНСК ще се съобразява единствено със закона и няма да угодничи на закононарушителите, независимо с кои на властта са свързани те", написа вицепремиерът в социалната мрежа.

Завършват 5 месеца по-рано лот 3,3 на "Струма"
в. Стандарт

Над 40% е изпълнението на лот 3.3 от автомагистрала "Струма" от Кресна до Сандански, обяви по време на инспекцията министър Николай Нанков, цитиран от "Фокус".

Строежите трябва да приключат до май 2019 г., но това може да стане още следващата година. Археолозите са обещали, че най-късно до края на ноември ще приключат разкопките, при които са открити изключително ценни предмети. Окончателен вариант за участъкът през Кресненското дефиле най-вероятно ще бъде известен през месец октомври.

Японци търсят български рапани и биопродукти
в. Монитор

Три японски компании са заявили интерес за сътрудничество с български производители. Това става известно от писмо на посолството на България в Япония до Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, съобщиха от ведомството. Целта на партньорството е реализиране на продукция за износ на японския пазар.

Японската фирма Fujikasho Co. Ltd. иска да установи делови контакти с български компании, производители на месо от рапани.

Уникален код на всяка опаковка лекарство против ментета
в. 24 часа

Уникален код върху всяка опаковка с лекарства ще гарантира, че не са фалшиви. Този регламент на ЕС трябва да бъде въведен в България до 9 февруари 2019 г., стана ясно на заседание на здравната комисия.

1,5 милиона опаковки с фалшиви лекарства се продават всяка година в България. 100 млн. е общият брой на продадените медикаменти менте, заради което умират 1 млн. души, обясни Илиана Паунова, шеф на Българската организация за верификация на лекарствата, като цитира данни на Световната здравна организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още