fallback

Л. Дацов: Без чужди инвеститори България няма да достигне желания ръст от 5-6%

Според бившия заместник-министър на финансите тази година е катастрофална откъм чуждестранни инвестиции

10:42 | 21.09.17 г. 6

Няма нови чуждестранни инвестиции в България. А тези, които вече са инвестирали, не реинвестират. Това коментира бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му тази година е катастрофална откъм чуждестранни инвестиции, а без тях българската икономика няма да може да достигне желаните годишни ръстове от 5-6%.

„През последните години България не прави нищо, за да ги привлече. А и имаме достатъчно вътрешни проблеми, като правосъдието, например.“.

Той посочи още, че трябва да се полагат много повече усилия, да има по-целенасочена политика за създаване на условия за добър бизнес климат. Според него тогава няма да има причина за липса на инвестиции.

„България има едно огромно предимство – данъчната система. Призовавам много хора да не я развалят“.

По-рано тази седмица Българската народна банка (БНБ) публикува предварителни данни, показващи, че в периода от януари до края на юли преките инвестиции в България се свиват с над 55% на годишна база, като възлизат на 431,8 млн. евро.

Към края на юни акумулираната от началото на годината сума възлизаше на 451 млн. евро, предимно от инвестиции под формата на дългови инструменти.

Но само през юли вложенията в българската икономика са на минус в размер на 19,2 млн. евро, при увеличение със 152,4 млн. евро за юли 2016 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:45 | 10.09.22 г.
fallback