IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 септември

09:00 | 30.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Японска компания търси розово масло и вода от България

В. Монитор

Японска компания търси розово масло и вода от България, съобщиха от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Фирмата искала да установи контакти с български производители на био и конвенционално розово масло и розова вода. Запитването е изпратено до посолството на България в Япония.
Традиционното производство на розов цвят в България в последните няколко години е между 7,5 – 8,5 хил. тона.

Производството на розово масло е около 1,8 тона. В страната работят около 50 розоварни, като над 80% от тях са по-големи, а останалата част са малки семейни дестилерии. Големите преработватели са и производители на розов цвят. Те обработват около половината от розовите насаждения в България. Площите с маслодайна роза в страната са над 39 000 декара. Близо 10 000 декара от тях са биологични насаждения, уточняват от изпълнителната агенция.


Столичната община обмисля дали да въведе нощен градски транспорт
В. Дневник

Предстои Столичната община да реши дали да въведе нощен градски транспорт. По-късно ще бъдат определени линиите, по които ще може да се пътува нощем. Цената на билета също ще бъде определена по-късно, защото зависи от това колко хора ще ползват услугата. Това казва зам.-кметът на София по транспорт Евгени Крусев пред "Дневник".

През юли "Спаси София" започна да събира подписи в подкрепа на идеята, за която работи отдавна. Досега около 26 хил. граждани са се подписали "за" нощен транспорт. Подписката ще продължи и в първата седмица на октомври.

Съдебната реформа в България ще е на преден план в работата на новия германски посланик
В. Дневник
Съдебната реформа в България ще е на преден план в работата ми. Темата все още не е приключена. Това заяви пред БНТ новият германски посланик в България Херберт Салбер.
Според него осъществяването на реформата ще отвори вратата на страната към пълноправното членство в Шенген. Освен това сътрудничеството между Германия и България щяло да се засили още повече.
Салбер каза още, че обръща специален акцент на българското председателство на Европейския съюз. По думите му от него могат да произтекат много тема за бъдещо сътрудничество межди всички държави в ЕС.

ТОЛ системата ще заработи до края на 2018 г.
В. Стандарт

От 2 седмици излизат кандидати за поръчката за ТОЛ системата. Излизат и фалшиви протоколи. От другата седмица се отварят ценови оферти, така че още в края й можем да имаме избран изпълнител, разкри министър Николай Нанков пред журналисти в Народното събрание, цитиран от "Фокус".

Ако бъде обжалвана отново процедурата има вероятност да има забоксуване. Ще сме достатъчно настоятелни. Оптимист съм, че края на 2018 г. ще функционира ТОЛ система в България. Избраната фирма ще е равно отдалечена от всички партии, допълни той.

Турски инвеститори се интересуват от пет български индустриални зони
В. Дневник

Турски компании от секторите на леката и тежката промишленост проявяват интерес към индустриалните зони в София-Божурище, Бургас, Русе и Свиленград. Конкретни запитвания от страна на турския бизнес бяха направени и за зоната във Видин. Това се разбра по време на мащабен форум в рамките на Пловдивския международен технически панаир, съобщиха от "Национална компания индустриални зони" (НКИЗ), която представи възможностите за инвестиции в индустриалните зони в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още