IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: Решението за модернизация на въоръжените сили е в ръцете на премиера

Премиерът губи контрол върху партията си, смята президентът

12:32 | 02.10.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Румен Радев. </em><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Румен Радев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Решението и за самолетите, и за цялостната модернизация на въоръжените сили, е в ръцете на премиера, негова е и отговорността, заяви пред журналисти президентът Румен Радев, след като откри новата академична година в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Така държавният глава отговори на въпрос дали ще проведе разговор с премиера Бойко Борисов относно въоръжаването на военно-въздушните сили. 

„Аз очаквах премиерът да озапти беквокалите си в парламента, но това не се случи. Те пеят все по-високо и все по-фалшиво“, заяви президентът в отговор на въпрос дали ще разговаря с министър-председателя по ключови въпроси, свързани с модернизацията на армията.

"От всички действия на партия ГЕРБ наблюдавам, че или премиерът губи контрол върху партията си или я насърчава в битката, така че не виждам вече смисъл от такава среща", заяви държавният глава, цитиран от БТА.

По повод предстоящото европредседателство държавният глава каза, че се притеснява от „начина, по който гледаме на това европейско председателство, това, което искаме да извлечем от него“.

"Мисля, че управляващите гледат на това европейско председателство, като на някаква омерта, която да гарантира спокойствие отвътре и легитимация отвън. Рискуваме точно то да се превърне в една витрина на гейтове, които започнаха да гърмят навсякъде из страната", коментира държавният глава.

Запитан дали Комисията по досиетата си е свършила работата, президентът заяви, че това е въпрос за много сериозен дебат, допълват от пресцентъра на Президентството.

„На дневен ред е по-скорошният проблем за председателя на тази комисия. Мисля, че кандидатурата в момента е една подигравка с нашето минало и с българското общество. Това е все едно да назначиш бракониера за горски. Точно в това старание, което полагаме да се обедини нацията, това ще я разедини“, категоричен беше държавният глава.

Президентът отново подчерта, че очаква новият състав на Висшия съдебен съвет да потвърди кандидатурата на Георги Чолаков за председател на ВАС. „Мисля, че това е основателно и ще даде нова легитимност на тази кандидатура в духа на реформите в съдебната система, които продължават“, заяви Румен Радев.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още