IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния търсят съвместни инвестиции за три инфраструктурни проекта

Изграждането на инфраструктурата не трябва да е самоцел, а средство двете държави да бъдат конкурентоспособни в Европа, смята румънският премиер

15:54 | 03.10.17 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България и Румъния търсят съвместни инвестиции за три важни инфраструктурни проекта, съобщи днес след проведеното съвместно заседание между българското и румънско правителство премиерът Бойко Борисов, предава БТА.

Първият проект е за втори мост при Русе, където по думите на министър-председателя съоръжението е най-лесно за изпълнение. Той обясни, че от там до Букурещ са 45 километра.

Другият проект е за мост Никопол-Турну Мъгуреле, който е приоритет за двете държави. По темата е възложено проучване колко би струвало изграждане на мост, жп линия и високоскоростен път.

Борисов каза, че третият проект е за магистрала от Констанца през Варна за Бургас с дължина около 200 километра. Премиерът заяви, че е оптимист, защото тол системата и концесията на подобни съоръжения ще привлекат инвестиции.

Румънският премиер Михай Тудосе посочи, че изграждането на инфраструктурата не трябва да е самоцел, а средство двете държави да бъдат конкурентоспособни в Европа и да предоставят инвестиционни възможности. Според него реализирането на проекти от този тип ще осигури и по-добър живот за гражданите.

Постигнахме договорка този тип срещи между правителствата на двете държави да станат регулярни, допълни Тудосе. По думите му идеята е разговорите да станат ежемесечни, особено като се има предвид, че двете страни са "на една река разстояние". Според него създадените днес междуминистерски комитети ще осигурят условия да се работи прагматично по различни теми.

„Не бива да губим още 20 години, през които отново да сме в периферията на Европа и да гледаме центъра, а да забравяме да гледаме съседите си“, каза Тудосе. И допълни, че още през следващия месец ще бъде реализирана нова среща от такъв характер в Румъния.

Влизането в Шенген на двете страни е политически въпрос, каза още Бойко Борисов. Според него с повече такт, умения и дипломация този въпрос може да се реши, още повече, че в Европа са убедени, че двете страни се справят много по-добре от шенгенски държави. Продължаваме да работим заедно с Румъния по този въпрос, заяви премиерът.

Той обяви още, че Румъния подкрепя проекта за газовия хъб "Балкан".

Днес двете страни подписаха пет споразумения, сред които протокол за прилагане на спогодбата за реадмисия между България и Румъния от 2006 г.; споразумение за достъп на кораби, нуждаещи се от помощ, както и споразумение за аварийна доставка на електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Какво ли си мисли румънският премиер , гледайки нашия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още