IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото министерство прецизира условията за подкрепа на инвеститорите

За обществено обсъждане е публикуван проект за промяна в Закона за насърчаване на инвестициите

11:30 | 06.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Прецизиране на текстовете, касаещи проекти, които могат да бъдат подкрепени по Закона за насърчаване на инвестициите, е извършило Министерството на икономиката с проект за промяна на нормативния акт. Промените в текста, публикувани за обществено обсъждане на портала strategy.bg, се отнасят основно до внедряване на европейски регламенти в нашето законодателство.

Изменение обаче е направено и по отношение на едно от изискванията към инвеститорите, а именно – поне 80% от приходите по изпълнявания инвестиционен проект да са от насърчавани икономически дейности, а не от общите приходи, както беше досега.

От мотивите на икономическия министър Емил Караниколв става ясно, че досегашната разпоредба е давала предпоставки за разширено тълкуване и неоправдано насърчаване на инвестиционни проекти.

Промяна има и по отношение на мярката за насърчаване, свързана с осигуряване на съкратени срокове за административно обслужване на инвеститорите. Текстовете в момента са неприложими, защото са препратка към променени разпоредби в Закона за устройството на територията и Закона за опазването на околната среда.

Икономическото министерство очаква мненията на заинтересованите страни по предложените текстове до 5 ноември 2017 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още