fallback

К. Плочев: Има фрапираща несправедливост в заплащането на клиничните пътеки

Балансирането на здравната система става с финансови механизми, каза управителят на НЗОК

12:36 | 29.10.17 г. 2

Най-много средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 година ще бъдат насочени към изпълнителите на болнична медицинска помощ, защото там има фрапираща несправедливост в заплащанията на някои от клиничните пътеки. Това каза по БНР управителят на здравния фонд проф. Камен Плочев

“Справянето с фрапиращата несправедливост в заплащанията на някои от клиничните пътеки беше и част от моята визия, когато защитавах стратегията в парламента - че това е нещо, което трябва да се преработи, защото не може едни пътеки да струват по 12-13 хил. лева, а други пътеки по 300 лева”, посочи Плочев. По думите му това създава изключително неблагоприятен имидж на тези пътеки. 

След една година няма да има хора, които да работят по тези пътеки. Ние трябва да балансираме така машината, че да имаме всички видове здравеопазване, а това става с финансови механизми, посочи той.

Според него трябва да има повече средства в доболничната помощ, за да се изнесат дейности от болничната в доболничната дейност - повече работа, а не средства за заплащане, добави управителят на фонда. И отчете, че миналата година дейности за 20 млн. лева са изнесени в специализираната доболнична помощ, но тези пари са отишли само за увеличаване на заплати и не са се отразили върху качеството и количеството на предлаганата медицинска дейност.

Проф. Камен Плочев коментира и въпроса за електронното здравеопазване, като посочи, че обществото изисква тази реформа и тя трябва да се направи. Трябва една година да няма никакви излишни и свръхплащания, за да може да се въведе електронното здравеопазване, коментира той.

За една година ние трябва да въведем личната здравна електронна карта, която да контролира самия пациент и всичко, което се прави с него – прегледи, изписани лекарства и т.н, каза управителят на НЗОК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:05 | 06.09.22 г.
fallback