IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 ноември

07:35 | 07.11.17 г.
Преглед на печата за 7 ноември

Eldrive ще изгради станции за електромобили в 16 бензиностанции на Shell
в. Капитал Daily

"еМобилити интернешънъл", която работи под бранда Eldrive в Югоизточна Европа, ще изгради мрежа от зарядни станции, която ще позволи на шофьорите на електрически автомобили да се придвижват навсякъде в страната. До края на март догодина компанията ще монтира общо 16 станции за бързо зареждане на обекти на Shell, като по този начин ще стане единственият оператор на такава инфраструктура с национално покритие.

Shell от своя страна пък ще бъде първата верига бензиностанции в България, която предприема такъв мащабен проект за зареждане на електрически автомобили с бързозарядни станции, съобщиха от двете компании, след като подписаха споразумение. Към момента Edrive има вече изградени над 30 станции в цялата страна в различни обекти.

The Mall вече е собственост на фонд от ЮАР
в. Капитал Daily

Столичният The Mall вече официално е част от портфолиото на южноафриканския инвеститор Hyprop Investments Limited, който придобива втория по големина търговски център в София срещу 156 млн. евро. Сделката, за която беше съобщено през юли, получи разрешението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в средата на септември без пазарен анализ от страна на регулатора, а смяната в собствеността е вписана в Търговския регистър на 11 октомври. Търговският център вече е и с нов мениджмънт - двама българи.

Продавач е регистрираното в Кипър дружество Fortone Holdings Limited, зад което стоят гръцката Assos Capital, която държеше 85% от капитала, и базираната във Великобритания мениджърска компания Stage Capital с 15%. За финализирането на сделката стана ясно от съобщение до медиите на британското дружество, разпространено по повод първата годишнина от основаването й.

Управляващите готвят отмяна на давността за приватизационните престъпления
в. Сега

Депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще се съобразят с искането на премиера Бойко Борисов да бъде премахната давността при разследване на престъпления, свързани с приватизация. Това стана ясно след проведения вчера политически съвет на управляващата коалиция.

"Над 30 млрд. лв. са откраднати по време на приватизацията в България и няма наказани", заяви Борисов миналата събота. Премиерът инструктира партията си да предложи необходимите законови промени. И допусна, че поправките трябва да бъдат разгледани едновременно с вота на недоверие в областта на борбата с корупцията, който опозицията готви.

Фандъкова ще принуждава софиянци да карат супер екоавтомобили
в. Сега

Столичани ще трябва да се изравнят по екостандарти за колите си с най-богатите европейци и ще бъдат допускани в града само с автомобили от най-висок клас или с нулеви емисии на газовете. Това ще се случи, ако се изпълни желанието на кметицата Йорданка Фандъкова, която се подписа под общо писмо с кметовете на Рим, Париж, Амстердам, Мадрид, Копенхаген, Виена, Брюксел и Хелзинки с настояване в ЕС да се въведат единни по-строги мерки за намаляване замърсяването на въздуха от транспорт.

Писмото е изпратено до ЕК и Съвета на ЕС, който след по-малко от два месеца ще мине под председателството на България. Тъй като обявява, че "идните месеци ще бъдат решаващи за въвеждане на амбициозни стандарти за емисиите на автомобилните газове и за ефективни контролни режими", може да се очаква, че България ще стане координатор на тази инициатива.

Скокът на газа изяде печалбата на "Булгаргаз"
в. Стандарт

Поскъпването на газа изяде печалбата на "Булгаргаз". За първите девет месеца на годината печалбата на "Булгаргаз" преди данъци (EBT) е едва 1,136 млн. лв. - с 97,15% по-малка спрямо същия период на 2016 г., когато е била 39,914 млн. лв. Това сочи отчет, изпратен от обществения доставчик на синьо гориво до финансовото министерство.

Показателната за оперативната работа на едно дружество - печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) за 9-месечието на годината също е значително по-малка - 20,945 млн. лв. За същия период на 2016 г. EBITDA е била 51,293 млн. лв., или с 30,348 млн. лв. (59,17%) по-висока. Това се дължи на разходите за дейността на компанията, които скачат с 81,795 млн. лв. (12%).

Нови 41 електрически и дизелови влака ще се движат по релсите
в. Монитор

БДЖ ще закупи 41 електрически и дизелови влака в следващата петилетка. В първата година след сключване на договор да бъдат доставени поне 10 броя нови машини, заяви пред „Монитор“ зам. министърът на транспорта Велик Занчев.

Оптимистичният вариант това да се случи е през 2021 г., ако родните железници обявят дългоочакваната обществена поръчка догодина. Общият брой на машините е 84, като от финансовите възможности на дружеството зависи за колко време ще бъдат закупени.

КЗК е разрешила предварително изпълнение на договора за тол системата
в. 24 часа

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи, че вече има определение на Комисията за защита на конкуренцията по искането на Пътната агенция за предварително изпълнение на поръчката за тол системата.

„Имаме определение от КЗК, което одобрява искането на възложителя – Агенция „Пътна инфраструктура“, за предварително изпълнение, но има законова процедура. Срокът за обжалване пред ВАС е 14-дневен. „Ако всичко приключи, може и в рамките на годината да подпишем договор“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още