fallback

Ангарски: Кирил Ананиев е добре премислен политически ход за здравен министър

Според финансиста една от мерките трябва да е намаляване на броя на болниците

10:15 | 07.11.17 г. 2

Предложението Кирил Ананиев да бъде здравен министър е политически добре премислено, "добро попадение е", каза по bTV финансистът Красимир Ангарски.

Управляващата коалиция – ГЕРБ и Обединените патриоти, вчера постигнаха съгласие за нов здравен министър след оставката на проф. Николай Петров.

Неофициално стана ясно, че това е зам.-финансовият министър Кирил Ананиев. Красимир Ангарски пък беше сред спряганите имена.

По думите на Ангарски като човек, изготвил бюджета на държавата, Ананиев добре знае какво е предвидено за здравеопазване и има ясен план. Според него е важно и какъв екип ще сформира.

Според финансовия експерт една от мерките трябва да е намаляване броя на болниците, тъй като 400 лечебни заведения за население от 7 млн. души е твърде много. Не може всеки да разкрива болница, където иска, това не се случва в никоя държава, коментира Ангарски.

Финансистът смята, че Ананиев е диалогичен, консенсусен и ще се справи като министър.

Бившият директор на "Н. И. Пирогов" проф. Милан Миланов и икономистът Владимир Каролев също коментираха поста на здравния министър в ефира на Нова телевизия.

Миланов смята, че начело на здравното министерството трябва да стои лекар, докато Каролев смята, че и човек, който не е медик, би се справил чудесно.

Министерството на здравеопазването разполага с минимален финансов ресурс. Големият финансов ресурс е в НЗОК, каза Миланов. Според него Здравната каса има нужда да бъде управлявана от икономист, а министърът на здравеопазването трябва да разбира най-вече от здравна система.

Владимир Каролев опонира с добри европейски примери, в които здравният министър не е медицинско лице, посочвайки Великобритания и Дания. По негово мнение министърът е политическа фигура и най-важното е зад гърба му да стои силна и решителна политическа партия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
fallback