fallback

Кандидатурата на Кирил Ананиев за здравен министър е внесена в деловодството на НС

Номинацията на заместник-министъра на финансите е одобрена от политическия съвет на управляващата коалиция

15:49 | 09.11.17 г. 1

В деловодството на Народното събрание е внесено проекторешението за персонални промени в Министерския съвет. Те предвиждат освобождаването на подалия оставка министър на здравеопазването проф. Николай Петров и избиране на Кирил Ананиев на поста, съобщава БНР.

Николай Петров подаде оставка в края на миналия месец след журналистическо разследване, което показа, че като директор на ВМА професорът е сключил договори за почти 1,6 млн. лв. с фирмата на своя зет.

Кандидатурата на заместник-министъра на финансите Кирил Ананиев вече е одобрена и подкрепена от политическия съвет на управляващата коалиция. 

В момента Ананиев е зам.-финансов министър и председател на Надзорния съвет на Здравната каса. Бил е заместник-министър на финансите и в кабинетите на Иван Костов, на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев. В началото на тази година Ананиев става служебен министър със същия ресор в правителството на Огнян Герджиков. Работил е и в екипа на президента Георги Първанов.

Номинацията е внесена веднага след гласуването на бюджета, както беше предварително обявено.

Ако Кирил Ананиев бъде избран за министър на здравеопазването, това ще бъде пореден път след 1989 г., когато начело на сектора ще застане специалист, който не е лекар. Първият такъв случай бе по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски, когато министър стана Славчо Богоев. В първото правителство на Бойко Борисов също имаше здравен министър извън лекарските среди – юристът и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
fallback