IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 ноември

07:40 | 14.11.17 г.
Преглед на печата за 14 ноември

Турция прати доклад за "Булгартабак" и контрабандата на цигари в Интерпол
в. Капитал Daily

Турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM) е изготвила доклад за "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак" и превърнали се в източник на контрабанда в нашата държава", който е бил изпратен до главния секретар на международната организация за полицейско сътрудничество Интерпол. Това става ясно от годишния доклад на KOM, който е публикуван миналата седмица.

В него за пореден път турските власти съобщават, че българските цигари съставляват основна част от нелегалния пазар в Турция. Според турските власти щетите за бюджета от незаконните цигари са 400 млн. турски лири (което е приблизително 172 млн. лв.) на година. "От друга страна, известен факт е, че терористичните организации "Работническа партия на Кюрдистан" (PKK) и "Общество на кюрдските организации" (KCK) постигат големи приходи, събирайки т.нар. такси от контрабандистите, за да ги оставят да преминат през т.нар. митнически пунктове, изградени извън нашите граници", пише още в доклада.

Швейцарската LEM удвоява производството в България
в. Капитал Daily

Швейцарската група LEM, която преди четири години откри в София завод за електронни компоненти и измервателни уреди за роботи и влакове, ще удвои производството до пет години. Проектът е започнал преди няколко месеца, като до края на годината помещенията ще са готови, а оборудването ще се монтира поетапно след това.

До 2022 г. персоналът трябва да нарасне от 300 до 500 души, а целта е 30% от оборота на групата, който за последната финансова година е 265 млн. швейцарски франка (228 млн. евро по сегашен курс), да се реализира в България. Това прави план за бизнес тук от над 68 млн. евро годишно при приходи за 2016 г. на българското дружество от 20 млн. евро. Успоредно с това компанията, която работи в страната чрез местното дружество "ЛЕМ България", активно разширява и развойния си екип, който вече прави и изцяло нови разработки.

Граждани протестират срещу нов абсурд с реституция в София
в. Сега

От няколко дни ограждения на реституиран терен почти блокират входа на бл. 44 в столичния кв. "Павлово". Живеещите в него се оплакват, че поставената от собственика на парцела ограда само на няколко метра от блока ограничава достъпа на линейки и пожарни коли до него, съобщи Би Ти Ви. По думите им в заградения терен собственикът му смята да строи жилищна сграда.

Собствениците в блока са подали жалби още в началото на т.г. до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и главния архитект на София Здравко Здравков. Все още обаче нямало отговор от тях. Хората разказаха още, че строежът на блока е започнал по времето на социализма, но нотариалните си актове те са получили през 1996 г.

КЗК създаде опасен прецедент с глоба за онлайн магазин
в. Сега

омисията за защита на конкуренцията (КЗК) създаде опасен прецедент, като глоби компания за продажба на техника заради видео на влогър, в чието създаване няма пряко участие. Според решението на комисията сайтът "Лаптоп. БГ" трябва да плати 47 265 лева, или 0.5% от нетните си приходи от продажби, на "Голдън грийн стоун груп", която управлява сайта evarna.com.

Става дума за видео в платформата Youtube на геймъра Димитър Кожухаров. В него той сравнява компютрите от двата сайта и директно напада сайта на "Голдън грийн", с изказвания като: ''те се опитват да лъжат'', ''ако знаете за какво става въпрос, вие няма да купите от тях'.

Отпускат 2,4 милиона на пчеларите за 2017-а
в. Стандарт

Отпускат се 2,4 млн. лв. държавна помощ „де минимис" на пчеларите за 2017 г., реши Управителният съвет на държавен фонд „Земеделие". Подаването на заявления ще става от 20 ноември до 1 декември. Подпомагат се земеделски производители с между 20 и 200 пчелни семейства. Ако те са повече помощ се отпуска за първите 200.

Размерът на ставката на пчелно семейство ще бъде определен след приема на заявления за кандидатстване. Финансовата подкрепа има за цел да помогне на пчеларите за справяне с последствията от неблагоприятните климатични условия, довели до ниски добиви на пчелен мед. Срокът за изплащане на помощта е до 18 декември.

Проекти за над 180 млн. лв. реализирани чрез JESSICA
в. Монитор

С ресурс от 64 млн. лв. са финансирани проекти за над 180 млн. лв. на територията на 7-те най-големи града в страната в здравна, спортна, образователна, бизнес инфраструктура чрез инструмента JESSICA. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която взе участие във форума ”Инвестиционния план за Европа и финансирането за общините“, организиран от Европейския портал за инвестиционни проекти на Европейската инвестиционна банка.

Яйцата с 5-годишен рекорд: стигнаха 50 ст. за бройка!
в. 24 часа

Цената на яйцата достигна петгодишен рекорд в първите дни на ноември. На едро те се предлагат за 30 стотинки за брой, а в големите вериги супермаркети достигат между 40 и 50 стотинки, показа проверка на 24 часа.

„През 2012 г. имаше подобни нива като тези заради проблеми с производството, но бяха инвестирани много пари, докато не стигнахме до свръхпредлагане. Излязохме от кризата в рамките на два месеца“, заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още