IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогенеричната политика понижава и личните разходи за лекарства

Генеричното навлизане допринася за съществени спестявания на средства както от потребителите, така и от публичния фонд, отчита доклад

20:38 | 05.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Прогенеричната политика може да спомогне за намаляване на потребителските и публичните разходи за лекарства. Това каза Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Икономисти от ЕКИП са направили анализ за разходите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на пациентите за медикаментите от групата на сартаните (лекарствени продукти за лечение на артериална хипертония).

Анализът показва, че при непроменен бюджет за реимбурсиране прогенеричната политика може да доведе до увеличаване на обема на реимбурсираните лекарствени продукти от тази група в диапазон от 2 до 106 на сто от годишните разходи на НЗОК за реимбурсирането им. Допълнителният ресурс от подобна политика може да се използва и за увеличаване на процента на реимбурсация, като по този начин би се намалило финансовото бреме върху пациента с до 60 на сто.

Анализът обобщава, че генеричното навлизане допринася за съществени спестявания на средства, както от страна на потребителите, така и от страна на НЗОК. Един спестен лев от разходите за реимбурсиране на НЗОК е съпроводен от около 5,70 лв. спестяване при потребителските доплащания (при изследваната група на сартаните, бел. ред.).

Икономистите напомнят, че провеждането на прогенерична политика зависи от организирането на информационни кампании сред потребителите - включително създаване на онлайн приложения с информация за цени, ниво на реимбурсиране, ефикасност, безопасност, качество и взаимозаменяемост между всички оригинални и генерични лекарства според тяхното международно непатентно наименование.

Друга предпоставка е задължение за лекари и фармацевти да информират потребителите за стойността на предписаното лечение, както и за възможните алтернативи, както и обучения за лекари и фармацевти за ефектите от провеждането на прогенерична политика.

Не на последно място е въвеждането на електронна рецепта и на електронно здравеопазване.

Спестените разходи на НЗОК могат да се използват както за ограничаване на ръста на лекарствения й бюджет, така и за увеличаване на процента реимбурсация в съответната лекарствена група.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още