fallback

КЗК разреши сделката за Мото Пфое

Японският концерн смята да се разраства в бизнеса с дистрибуция на автомобили в региона на Централна и Източна Европа

12:55 | 15.12.17 г.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) скооростно разреши на японската "Sumitomo Corporation" да придобие "Мото Пфое", дългогодишния официален вносител на марките Ford, Volvo, Land Rover и Jaguar за България, вижда се от решение на антимонополния регулатор, публикувано на сайта му.

"Мото Пфое" обяви, че има нов собственик в края на ноември. "Sumitomo" - част от една от трите най-големи търговски групи в Япония, купува автомобилния дилър от досегашния му едноличен собственик - германската Hugo Pfohe GmbH.

Сделката включва и дъщерните дружества на „Мото Пфое“ - застрахователния брокер „Пфое Агенция” ЕООД, „Мото Пфое БГ” ЕООД и лизинговата компания „Мото Пфое Лизинг” ЕООД.

В България групата "Sumitomo" извършва търговска дейност по внос и дистрибуция на продукти и химикали за растителна защита (включително хербициди, инсектициди, фунгициди и пестициди), торове и семена. Заедно със свои дъщерни дружества компанията е реализирала и продажби на химични съединения, използвани във фармацевтични продукти, козметика и продукти за лична хигиена, както и печатни платки и електронни компоненти за промишлени сензори.

Японският концерн смята да се разраства в бизнеса с дистрибуция на автомобили в региона на Централна и Източна Европа, за който смята, че има голям потенциал за растеж. България е отправна точка на компанията.

Групата "Sumitomo" извършва дейност в автомобилния сектор на глобално ниво, като оперира в Полша, Словакия, Словения, Швеция, както и в Африка, Азия и Северна Америка. Компанията е активна и на пазара на дребно на употребявани автомобили в Полша, Словакия, Словения, както и в Африка, Азия и Северна Америка, на пазара на резервни части в Словакия, Словения, Швеция както и в Африка и Азия, и в сектора на сервизното обслужване – в Полша, Словакия, Словения, както и в Африка, Азия и Северна Америка.

Компанията осъществява и лизинг на автомобили, но не и в Европа.

В България групата на придобиващото контрол предприятие не оперира на продуктовите пазари, на които извършва дейност придобиваното предприятие, отбелязва КЗК. В резултат антимонополния регулатор смята, че планираната сделка няма да окаже въздействие на нито един съответен пазар на територията на страната, доколкото придобиващото контрол предприятие и неговата икономическа група не участват на продуктови пазари в България, на които „Мото-Пфое“ и дъщерните му дружества извършват дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:46 | 08.09.22 г.
fallback