fallback

Изписване на нови терапии според европейските ръководства поискаха пациенти

Пациентски организации настояват НЗОК да въведе механизъм, който да отчита ефективността от прилагането на иновативните лекарства

13:59 | 20.12.17 г.

Да се спрат течовете и спекулантите в здравната система. Това поискаха пациентски организации на среща с премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев в Министерския съвет. Те декларираха и че ще подкрепят всяко усилие на управляващите в тази посока.

“Смятаме, че отпадането на мораториума за нови лекарства и това да има спокойствие в държавата, е най-доброто решение”, коментира д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

На срещата представителите на пациентите са призовали Министреството на здравеопазването и Здравната каса да проведат бързи преговори с фармацевтичните фирми, за да постигнат по-добри финансови условия за подсигуряване на тези лекарства. 

Те са поискали и да се приложат европейските терапевтични ръководства при предписването и отпускането на нови формули, за да се избегне всякакво съмнение за това, че може да има местен лобизъм или някой просто е решил да предписва по-скъпи лекарства.

Според пациентските организации Касата трябва да въведе механизъм, който да отчита ефективността за пациента, тоест има ли оздравителен ефект от прилагането им.

Представителите на пациентите са поставили и по-дългосрочни въпроси – да има ясно разписана концепция за лекарствената политика в България и за преструктуриране на болниците по региони, защото действащият модел е докарал до фалит малките болници.

Още новини четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:50 | 12.09.22 г.
fallback