IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 декември

07:45 | 21.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 21 декември

Пазарджишката фамилия Върбакови сега преговаря за българския бизнес на CEZ
в. Капитал Daily

Рулетката с кандидатите за българските активи на чешката държавна компания CEZ отново се завъртя. От два източника "Капитал" научи, че продавачът е дал ексклузивност на предложението на пазарджишката "Инерком груп", която още от пролетта е сред кандидатите, но досега бе сочена като малко вероятен купувач. Компанията, която се ръководи от Гинка Върбанова, е получила срок до края на тази седмица да приключи преговорите и да докаже, че разполага с необходимите средства.

По предварителна информация офертата й за най-голямото "ЧЕЗ електроразпределение България", "ЧЕЗ електро" и "ЧЕЗ трейд" е била сред най-щедрите, но сега заради проточилите се преговори се опитват да я намалят на около 320 млн. евро. Трите соларни парка на семейство Върбакови са с общо приходи от около 50 млн. лв.

Кандидатът за Общинска банка заобиколи изискването да покаже собственика си
в. Капитал Daily

Кандидатът за Общинска банка Novito Opportunities на практика е заобиколил изискването да разкрие реалните си собственици пред Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ). В доклада на конкурсната комисия към агенцията, който във вторник беше приет без въпроси в постоянната общинска комисия по финанси, акционер е посочено управляващото дружество, структурирало фонда, но към дата преди последния да набере нужните за сделката 46 млн. лв. капитал.

В четвъртък се очаква докладът да мине и през Столичния общински съвет и предвижданията са кандидатът да бъде приет. След това офертата ще се отправи към БНБ, в която се оказва "топката" да се произнесе окончателно с "да" или "не" за разрешение за покупката на 67.65% в Общинска банка.

Политици и магистрати пак ще лъжат безнаказано в имотните си декларации
в. Сега

Политици, магистрати и висши чиновници няма да носят наказателна отговорност, ако укриват информация или лъжат за своето имуществено състояние. Това решиха депутатите вчера при окончателното приемане на антикорупционния закон, внесен от правителството. С него беше създадена Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, в която се вляха комисията за конфискация, комисията срещу конфликт на интереси, правителственият център БОРКОР, звено от Сметната палата и дирекцията срещу корупцията на ДАНС.

Ученическите стипендии се увеличават до 60 лв.
в. Сега

Горната граница на месечните ученически стипендии се увеличава от 50 на 60 лв., като по този начин училищата ще могат да определят бонусите в диапазона между 21 лв. и 60 лв.

Промените бяха приети от кабинета вчера. Стимулите вече ще се дават след VII клас, а на тях ще имат право и учениците от частните училища. Учещите в езикови и математически гимназии вече ще вземат стипендии и в девети клас.

Всеки пети туроператор без застраховка
в. Монитор

Всеки пети туроператор е без валидна застраховка „Отговорност на туроператора“, показа справка на „Монитор“ в Регистъра на регистрираните туроператори и туристически агенти. Към момента в електронния списък фигурират имената на 1071 туристически агенции, от които 224 са с изтекла полица. Това означава, че около 20% или всяка пета фирма няма право да организира пътувания. На 58 от компаниите пък съвсем скоро им изтича застраховката. Останалият брой търговци са с валидни полици или пък са такива, които вече са заличени от регистъра.

От данни на Министерството на туризма, предоставени за „Монитор“, става ясно, че от 2014 г. до момента общият брой на отписаните туроператори е 15. През 2014 г. те са били 9, 2015 г. - 4, а през 2016 г. и 2017 г. по един, ако не броим последния случай с фалиралата „София тур и Холидей“ ЕООД. Сред основните мотиви за заличаване и прекратяване на дейност, посочени от туристическото ведомство, са, че въпросните дружества са работели без действаща застраховка или пък те сами са пуснали молба да бъдат заличени поради прекратяване на дейност, както и заради „други системни нарушения на Закона за туризма“.

Кога българинът купува злато?
в. 24 часа

България винаги се е славила като бедна държава едва добрала се до златните порти на еврозоната. Българинът често бива смятан за не дотам добре заплатен, за да спести. Камо ли да инвестира в злато. Реалността обаче е съвсем друга. С депозити над 70 милиарда и над 46 милиарда лева във влогове сънародниците ни умеят да изкарват и спестяват пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още