IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: При нарушения при плана за "Пирин" ще реагираме

Брюксел разследва всички държави, които не са изпълнили задълженията си по Директивата за местообитанията

14:38 | 22.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия ще реагира при нарушения на правилата при изработването на актуализирания план за управлението на парка "Пирин". В това уверяват от офиса на комисаря по околната среда Кармену Вела в писмо до еколога Тома Белев.

По своя инициатива Европейската комисия е предприела хоризонтално разследване срещу всички държави членки, които не са изпълнили задължението си по Директивата за местообитанията и ще продължи да предприема подходящи действия в случай на продължаващо неизпълнение, посочват от Брюксел.

От документа става ясно, че Белев е информирал Комисията за започналите обществени консултации за промяна в плана и разширяването на ски зоната. България не е определила "Пирин" за специална защитена зона по Директивата за опазване на естествените местообитания на дивата флора и фауна в срок, посочва още Белев в сигнала си до Брюксел.

В писмото е записано, че на този етап от ЕК не могат да започнат проверка на действията на правителството, защото обществените консултации за промяна на плана не е нарушение на правилата.

"Държавите-членки трябва да гарантират и че всеки план или дейност, които могат да засегнат тези места се подлагат на съответната оценка за въздействие в съответствие с разпоредбите на Европейското законодателство. Това се отнася и за всяко бъдещо изменение на планове с цел разширяване на туристическите дейности", е записано в писмото.

От ЕК "насърчават" Тома Белев да участва в обществената дискусия за промените в плана. "Това е най-подходящото място да изразите всичките си съображения, тъй като единствено националните компетентни органи могат да ги вземат предвид при изготвянето на финалния документ", посочват от Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още