IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящото търсене на зърно доведе до оптимистични прогнози за цените в Европа

През 2017 година най-сериозен се оказа спадът при цените на слънчогледа и царевицата

17:29 | 02.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Растящото търсене на зърно за промишлени цели и от животновъдството е причината за оптимистични прогнози за цените, съобщава в последния си бюлетин си Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.

Еврокомисията през декември 2017 г. на своя обзорен форум показа растящи очаквания за цените на пшеницата в ЕС средно с 2% годишно и с 1,2% при царевицата. Сред мотивите за прогнозата се посочват още ограничените поземлени ресурси и увеличението на енергийните цени, пише в бюлетина.

През 2017 година най-сериозен се оказа спадът при цените на слънчогледа (12%) и царевицата (10%). Причината за това е голямото световно производство за няколко поредни години. 

Цените на слънчогледово семе от Украйна (FOB) се понижиха до 370 долара за тон през декември 2017 г., а цените на слънчогледовото олио достигнаха 740 долара за тон.

Украйна е най-големият производител на слънчоглед в света и отчита по-слаби добиви и по-лошо качество - маслено съдържание 35%, при обикновено над 40%. Индия, която е най-големият вносител на слънчогледово олио от Украйна, увеличи митата от 12,5% на 25%, което ще забави износа, прогнозират анализаторите.

В същото време украинското правителство обмисля да премахне възстановяването на ДДС при износ на семе, за да стимулира преработката на олио, което ще намали вътрешните цени, но ще вдигне износните.

Ниските световни цени на царевицата се дължат на високото производство до 1,04 млрд. т. Известно е, че цената на царевицата е свързана с цената на соята, като в момента съотношението между двете цени е 1:2,6. Това означава, че повишение на цената на царевицата може да се очаква, но по-сериозно ще бъде, ако соята спре спада си от последните седмици.

Развитието на сектора в България

През 2018 г. по данни на САРА засетите площи с пшеница се очаква да достигнат 1,16 млн. ха, или приблизително нивата от 2017 г. Средните цени до новата реколта ще се движат в диапазона на 265 - 275 лв./т за фуражна и 280-290 лв./т за хлебна пшеница.

Засетите площи с ечемик през 2018/19 реколтна година се предвиждат да бъдат около 146 хил. ха. По данни за засети площи на агроминистерството тази площ може да падне до 110 хил. ха. Средните цени до края на пазарната година ще са около 250-260 лв/т.

Засятата рапица се очаква да бъде 183 хил. ха. Това представлява ръст от 8% на годишна база. Агроминистерството допуска намаление на площите до 173 хил. ха.

Очакванията за царевицата, която ще бъде засята през пролетта, е нейната площ да достигне 442 хил. ха. Цените по прогнози на САРА в следващите месеци ще бъдат между 270-290 лв/т.

За площите от слънчоглед за прогнозата за следващата реколта е за около 806 хил. ха и цени до новата реколта между 560-610 лв/т.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още