fallback

Хиляди на протести за и против промените в режима на „Пирин“

Над 4000 души в София демонстрираха срещу решението на кабинета, в Банско поддръжници блокираха главния път Е-79

23:29 | 04.01.18 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Хиляди хора в няколко града на страната излязоха на протести заради променения от правителството режим за дейностите в националния парк "Пирин".

Коалиция "За да остане природа в България" организира в четвъртък вечерта протести в 12 града срещу решението на кабинета от 28 декември, което разрешава строителство на спортни съоръжения в ски зоната над Банско, както и на водохващания за питейна вода в 48% от територията на националния парк.

Според представители на протестиращите обаче решенията може да доведат до ръст на строителството на нови хотели, като в хода на процедурата е имало редица закононарушения от страна на концесионера "Юлен".

В София шествието премина от НДК по бул. "Витоша" до Ларгото пред сградата на Министерския съвет и Орлов мост.  Според организаторите в столицата е имало над 4 000 протестиращи, манифестиращи зад плаката с надпис "Граждани срещу мафията" и предвождани от гайдар. 

Протестиращите граждани смятат, че решението за промяна на плана на „Пирин“ е незаконно без екооценка. Според тях застрояването на планината ще е 48%, като това поставяло в риск вековни гори.  

Протести срещу промените имаше още в 11 града в цялата страна -  Свиленград, Свищов, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Казанлък и Смолян.

Протестите бяха подкрепени по-рано през деня в декларация на редица извънпарламентарни партии. 

Същевременно според БТА в Банско други няколко хиляди протестиращи в подкрепа на промените затвориха главния път Е-79. Те настояват за развитие на ски съоръженията, което може да допринесе за растежа на туристическия бизнес.

Протестът е против т. нар. "зелен октопод" и лъжите на псевдоеколозите, е най-вече в подкрепа на решението на правителството за промяна на Плана за управление на Национален парк "Пирин", което дава възможност за изпълнение на проекта за втори кабинков лифт за ски зоната на Банско и друга спортна инфраструктура, е заявил кметът на Банско Георги Икономов, цитиран от БТА. „Ние не сме срещу истинските природозащитници, защото има много такива в България, които са за развитието на спорта, за развитието на скитуризма не само в Банско, а в цялата страна, е позицията на кмета на Банско. Ние сме точно срещу тези една шепа псевдоеколози, които с всички сили се опитват да спират развитието на ски зоната в Банско. И не само това, а всички големи инфраструктурни проекти, какъвто е и проектът за автомагистрала "Струма". Основното обаче е, че сме в подкрепа на правителството и на решението, което взе за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин". Именно това е главната ни цел", подчерта Икономов.  

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:48 | 11.09.22 г.
fallback