fallback

Борисов: Длъжни сме да нормализираме отношенията между Европа и Турция

България може да посредници за пътя на Турция към ЕС, бива да ѝ се възлагат такива огромни отговорности, коментира премиерът в Истанбул

11:40 | 07.01.18 г. 15
Автор - снимка
Редактор

Длъжни сме през 2018 г. да направим отношенията между Европа и Турция такива, каквито бяха само преди няколко години. Това коментира премиерът Бойко Борисов от Истанбул по време на откриването на обновената Желязна църква „Св. Стефан“, предава БНР.

„И бизнес отношенията, и културните отношения, и най-вече сигурността и толерантността минават през подобряване на отношенията“, посочи той.

„Турция е наш съсед. Това, че на Златния рог има възстановен български храм, е прекрасно доказателство за добросъседство, разбирателство. Много е лесно да се говори и да се противопоставя, много е трудно да се гради мир. Европредседателството е за шест месеца, а с Турция сме съседи от векове и за векове“, допълни премиерът.

За пътя на Турция към Европа и ролята на България в процеса Борисов посочи, че „България е важна държава, но не бива да ѝ се възлагат такива огромни отговорности“.

„Да, ние можем да посредничим, може да настояваме, защото само мирът и подобряването на отношенията между Турция и Европа дава решение на много въпроси“, допълни министър-председателят.

"България в момента е председател на Европейския съюз (ЕС) и днешният ден всъщност е послание за международната общност. Истанбул показва, че различните култури и религии живеят заедно. Желязната църква е храм за българската общност, но тя показва красотата на Истанбул", заяви и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в речта си по време на церемонията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:09 | 12.09.22 г.
fallback