fallback

Юнкер: Мястото на България е в Шенген и в еврозоната

Държим твърдо на темата за кохезионните фондове, заяви Бойко Борисов

15:03 | 12.01.18 г. 10

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди подкрепата си за влизането на България в Шенген и в еврозоната.

„България изпълнява всички условия за Шенген. Мисля, че в това отношение има правителства, които засега блокират присъединяването ѝ въпреки реалността“, посочи Юнкер след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство. Той уточни, че ако трябва, въпросът за присъединяването може да се повдигне и на Европейски съвет.

По думите на Юнкер България е на прав път. „Бюджетният дефицит е нещо непознато тук, безработицата пада, всичко това показва, че е постигнат сериозен напредък”, посочи той, цитиран от Dnes.bg.

Всички държави членки имат правото и задължението да станат членове на еврозоната. Всички, които отговарят на изискванията, имат това право и задължение“, посочи Юнкер. Той допълни, че няма точна дата и час за членството на България в еврозоната, но България е на добър път. „Нещата не са достатъчни, но има явен напредък“, каза председателят на Европейската комисия.

Провокиран от журналистите да коментира твърденията в някои световни медии, че България е най-корумпираната страна в ЕС, Юнкер похвали кабинета.

"Българското правителство се бори с корупцията и постига напредък през последните години. Убеден съм, че този проблем ще намери своето решение", каза шефът на ЕК. Той все пак обясни, че у нас има проблеми с корупцията, но те били такива като на "други места". Юнкер каза, че би било твърде опростенческо да се говори, че цяла България е изцяло корумпирана.

Юнкер и Борисов начертаха основните теми, които ще решава Съветът на ЕС под председателството на България.

Сред тях водеща ще бъде свързаността със Западните Балкани и подобряването на отношенията с Турция. "Няма съмнение, че Западните Балкани са свързани като държави повече помежду си, но искаме да ги свържем и с другите страни в Европа", каза Юнкер. Той обясни, че ще очаква да се информира от първа ръка от какво имат нужда страните в региона по време на Срещата на върха на Западните Балкани в София през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
fallback