fallback

ГЕРБ отлага гласуването на Истанбулската конвенция в парламента

Ще бъде иницииран обществен дебат

12:42 | 25.01.18 г. 5

ГЕРБ направи крачка назад и се отказа от бързата ратификация на Истанбулската конвенция, която изостри напрежението в обществото.

Депутатите на Бойко Борисов решиха, че първо ще инициират серии от дебати, кръгли маси, разговори с експерти, академичната общност, неправителствени организации, включително и със Светия Синод, така че да разсеят всички съмнения, които някои имат заради ратификацията на документа.

Основното опасение на противниците на конвенцията е, че под наслов "борба с домашното насилие" се налагат учебни програми за изучаване на "нестереотипни роли на пола“ като хомосексуализъм и травестизъм.

Първи срещу нея се обявиха от Обединени патриоти. Според патриотите Конвенцията въвежда определение за пол и полова идентичност като нещо различно от биологичния пол на човека. 

Последва гневна реакция и неправителствени организации, организираха се и протести.

Светият Синод също излезе с реакция и призова политиците да не ратифицират документа.

В православните храмове у нас дори започна молитвена акция срещу Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашно насилие.

Главното мюфтийство също излезе с официално становище, с което осъжда документа. "Истанбулската конвенция не е привилегия за българските мюсюлмани. Тя крие рискове за тяхната идентичност като под формата на възпрепятстване на насилието над женския пол взима на прицел устойчивостта на семействата ни”, категорични са духовниците.

Според Цветан Цветанов обществото е много сериозно подведено за всичко, свързано с Истанбулската конвенция. "Нуждаем се от повече запознаване и информиране на обществеността за целите й", изтъкна той и добави, че едва ли има човек в България, който да не иска защита на жените и децата от домашното насилие. Заради това парламентарната група на ГЕРБ е взела решението да инициира обществения дебат.

Цветанов обаче уточни, че до края на българското европредседателство на Съвета на ЕС, тоест до края на юни, конвенцията все пак трябва да бъде приета от страната ни.

Той също така потвърди, че депутатите от ГЕРБ са получили вчера СМС-и да приемат Истанбулската конвенция, както заяви вчера соцлидерът Корнелия Нинова, но това било нормална практика преди важни гласувания, при това не само за тази партия.

В същото време обаче мнозинството обвини БСП в непоследователност, защото вече е било заявено от жените социалистки, че стоят зад конвенцията.

От Обединени патриоти останаха много доволни от решението на коалиционния си партньор и лидерът на ПГ на патриотите Волен Сидеров благодари на депутатите от ГЕРБ. "Това е стъпка напред в коалиционната ни култура, доволни сме от взетото решение", посочи той. Според него конвенцията е спорна, появили са се съмнения за прокарването на "третия пол" и заради това е най-добре да се мине през широк обществен дебат.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че обществото е разделено и огромната част от него не желае или изразява съмнения към Истанбулската конвенция. "Под стереотипни роли се разбира биологичната роля на мъжа и жената, това, което природата е заложила. Докато ние в Европа се занимаваме с подобни глупости, радикалният ислям иска да ни унищожи", посочи той пред bTV.

"Конвенцията ще бъде отложена с няколко седмици или няколко месеца, докато този дебат в обществото спре", каза Каракачанов. По думите му това е и мнението на премиера Бойко Борисов, с когото той е разговарял.

Според Каракачанов Конвенцията ще отвори вратата на всевъзможни организации, които традиционно ползват грантове от европейски програми "да похарчат милиони, за да натискат обществото да приеме теории като тази, че освен двата биологични пола има и други полове".

Според вицепремиера не е необходимо да се провежда референдум за конвенцията, какъвто поискаха от БСП, защото защитата на жените е залегнала в националното ни законодателство и в Конституцията.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
fallback