fallback

Надзиратели от затворите и съдебни охранители излязоха на протест

Основното им искане е за увеличение на заплатитe с 20 на сто

12:06 | 29.01.18 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Надзиратели от затворите и съдебни охранители излязоха на протест пред софийския затвор. Основното им искане е за увеличение на заплатите, предава БТА.

Ивайло Григоров от Синдиката на служителите на затворите в България обясни, че вече половин година се водят преговори за увеличение с 20 на сто, но до момента няма никакво развитие, освен общото от 5 на сто, което той определи като "масовка". 

Освен това униформените искат изравняване на критериите за утежнени условия на труд с МВР, както и увеличаване на щата. Григоров посочи, че анализ от 2015 година е посочили недостиг с около 800 души, а към днешна дата те вече са 1000.

Красимир Бекяров от "Съдебна охрана" заяви, че проблемите в дирекцията, в която работи са идентични. Имало дори съдебни сгради, в които имало само по 1 човек, който трябвало да се грижи за сигурността.  

В деня на професионалния си празник днес работещите в затворите и арестите настояват за достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд. С плакати "Докога в следващия бюджет?", "Европа и за нас", "С обещания затвори не се правят" служители от Централния софийски затвор протестират пред сградата на затвора. Те настояват заплатите и социалните им плащания да бъдат изравнени с тези на другите служители от сектор "Сигурност". Искат също попълване на незаетите и увеличаване на щатните места. 

“Затворите имат проблеми с недокомплект. Същото се среща и в Главна дирекция "Охрана". Имаме сгради, които се пазят от един човек, което не е допустимо”, каза Ясен Тодоров – председател на Столичното синдикално дружество "Охрана“, цитиран от БНР.

До решението за протест се стигна, след като в четвъртък представители на Синдикалната организация на служителите в затворите се срещнаха с министъра на правосъдието Цецка Цачева. На срещата е станало ясно, че няма отговор на техните искания за изравняване на заплащането им с това на другите работещи в сектор "Сигурност" и за увеличаване на щатните им бройки.

Освен в София, днес протести ще има в още 14 града на страната, където има затвори и следствени арести. В сряда протестните действия ще се пренесат пред сградите на съдебните палати в страната. Исканията остават 20% увеличение на трудовите възнаграждения на надзирателите, повече средства за униформи и нарастване на щатните бройки в системата, каза в

На 10 февруари ще стане ясно как ще продължат протестните действия на надзиратели и съдебна охрана. Нагласата е за протест пред НДК, където се провеждат събития от календара на Българското европредседателство. 

Съюзът на съдиите в България подкрепя протестиращите надзиратели от затворите и работещите в "Съдебна охрана", става ясно от писмо, разпространено до медиите. От съдийската организация се обявяват срещу политиката на двойни стандарти в сектор "Сигурност" и допълват, че е необходимо равно третиране на всички в тази система. 

Вижте повече в материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:19 | 13.09.22 г.
fallback