fallback

Столичната община ще се грижи за античния комплекс „Сердика“

Правителството разреши да се извършат теренни археологически проучвания край Девня преди изграждането на далекопровод на ЕСО

13:32 | 07.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Министерският съвет предостави на Столичната община стопанисването в следващите десет години на античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“. Решението създава условия за реставрация, експониране, управление и поддържане на обекта и развитие на културния туризъм, допълват от правителствената пресслужба.

Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на научни, културни, образователни и туристически дейности, ще се извършват в съответствие със Закона за културното наследство от археологически или специализирания Исторически музей в София.

Античният комплекс беше възстановен с пари от европейските фондове. Той е изключителна държавна собственост и дейностите по реконструкцията и поддържаката му се управляваха досега от Министерството на културата. 

С отделно решение правителството учреди в полза на „Електроенергиен системен оператор“ (ЕСО) безвъзмездно право на ползване за срок от една година върху поземлен имот от 100 кв. м в горска територия край Девня. Той се предоставя за извършване на теренни проучвания и консервация на археологически ценности преди изграждането на далекопроводна мрежа.

Проучванията се налагат във връзка с появили се данни, че на терена е възможно да има находки.

Сметната палата пък получава за управление четвъртия етаж от административната сграда на ул. „Д. Константинов“ № 23а в Плевен. Имотът е с отпаднала необходимост за Агенцията за държавна финансова инспекция към Министерството на финансите и ще послужи за осъществяване дейността на Сметната палата.

Министрите промениха и статута на два поземлени имота, управлявани от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ от публична в частна държавна собственост.

Имотите се намират в междугарието София – Калотина Запад и нямат функционално и технологично значение за сигурността и осъществяването на железопътните превози. Решението дава възможност на компанията да се разпорежда с терените и така да реализира приходи, необходимите за подобряване на финансовото ѝ състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:35 | 11.09.22 г.
fallback