fallback

ГЕРБ пита Конституционния съд за Истанбулската конвенция

Според партията със своето решение КС ще даде най-обективната правна експертиза и заключение

18:04 | 08.02.18 г.

ГЕРБ поиска становището на Конституционния съд за съответствие на Истанбулската конвенция на българската Конституция. Това съобщи пред журналисти председателят на правната комисия Данаил Кирилов, предава БТА.

Искането е подписано от 75 народни представители от парламентарната група на ГЕРБ. Вносителите са представили преписката за ратификация в Народното събрание и осем доклада, написани през последните 4 години, с анализ и оценка на възможностите за прилагане на конвенцията в българското право. 

Към питането са добавени също положителните и отрицателните становища, постъпили в Народното събрание.

“Смятаме, че с това искане максимално и изчерпателно сме представили проекта пред конституционните съдии”, коментира Кирилов. По думите му съдът със свое решение ще даде най-обективната правна експертиза и заключение.

Има две вероятни хипотези какво ще реши Конституционният съд, разясни председателят на правната комисия. Първата е, че конвенцията съответства на конституцията, тоест е допустима за ратификация, а втората е, че противоречи на основите принципи на закона.

Данаил Кирилов уточни, че в момента депутатите са разделени в подкрепата си за Истанбулската конвенция. Предварителните заявления, по думите му, сочат, че ако политическите сили запазят позициите си, гласовете за и против са почти равни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
fallback