fallback

БСП готви законопроект за отмяна на търговския статут на болниците

От левицата внасят промените за обсъждане от парламента до няколко седмици

11:20 | 13.02.18 г.

БСП ще настоява лечебните заведения да не се третират като търговски дружества. Това съобщи депутатът от левицата Валери Жаблянов.

По думите му до няколко седмици социалистите ще внесат в Народното събрание законопроект за промяна в системата на здравеопазване, чиято философия няма да се основава на Търговския закон. Ще бъдат включени и текстове за регулиране отношенията държавни-частни болници.

Трябва да има разделение на държавното финансиране за държавни болници от частните лечебни заведения на свободния пазар, каза Жаблянов, цитиран от БТА.

Според него сегашният здравен модел в България е изчерпан, защото средствата в бюджета се увеличават непрекъснато, дефицитът расте, болничните заведения се съкращават като бройка и се ограничава качеството на здравното обслужване. В същото време огромният финансов ресурс отива в нелоялната конкуренция на частните болници, коментира Жаблянов.

Той каза, че при сегашният модел на здравеопазване една трета от общинските болници към момента трябва да бъдат затворени, а тази тенденция се прехвърляла и към областни болници в Северна България.

Ние сме против болниците да бъдат търговски дружества и сме категорично за здравеопазване, което се основава на мрежата от общински болници, подчерта Жаблянов. 

В момента у нас университетските и големите специализирани национални болници са държавни на 100%. Държавата има 51% собственост при областните болници, а останалата част е на общините, влизащи в дадената област. 100% общински са болниците в по-малките градове или градските болници в по-големите градове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:07 | 12.09.22 г.
fallback