fallback

Борисов: Ще приемем Истанбулската конвенция само при абсолютен консенсус в обществото

Щом хората са уплашени от Истанбулската конвенция – махаме я и връщаме дебата отначало, заяви премиерът

20:38 | 14.02.18 г. 12

Истанбулската конвенция ще я приемем само ако има абсолютен консенсус в българското общество. Това каза премиерът Бойко Борисов в специално издание на поредицата „Питай премиера" по bTV.

Щом хората са уплашени от Истанбулската конвенция – махаме я и връщаме дебата отначало, заяви той.

В отговор на въпрос извиват ли ръцете на ГЕРБ партньорите от Обединени патриоти заради Истанбулската конвенция, премиерът прочете заглавието – "Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие".

„Мисля, че всички сме срещу насилието над жени и деца и домашното насилие. Вместо дебатът да се проведе, приемам и това, че някъде може да има текст, който да тревожи някой. Парламентът е мястото, където текст по текст се дебатира и се отхвърля“, обясни той.

Конвенцията няма да влиза в Народното събрание, защото сега е в Конституционния съд, допълни премиерът. 

„Странно ми е как колегите от БСП, президентството заговориха за кукловоди, които искат да приемат тази конвенция, приета от 47 държави в Съвета на Европа. Явно поставяме под въпрос дали да членуваме в ЕС“, допълни той.

Относно идеята за референдум по темата, Борисов заяви: „Искат да похарчим 20- 30 млн., не ни трябват тези пари на държавата, да ги дадат за нещо смислено? Защо да ги похарчим? Тук това не се третира – стига с тази Истанбулска конвенция. Приета е в Истанбул. Няма смисъл от референдум“. По думите му темата за гей браковете не стои.

Борисов коментира и темата за Пирин и въпроса кой е реалният собственик на концесионера на ски зоната "Юлен" - "Всички знаят, нищо, че го крият - за Цеко Минев става въпрос", заяви той.

По думите му омразата между Цеко Минев и зелените поражда "всичко това, което се случва в  момента".

Борисов отправи и препоръка към собственика - "Да излезе, да се разкрие, да сложи картите на масата и да приключим с това", каза той.

Премиерът определи отношенията си с президента Румен Радев като "добри, винаги съм се отнасял с изключително уважение към него", но отправи критики към хората, "които му пишат речите".

"С президента Радев няма тема, по която да не сме се разбрали", категоричен беше той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:53 | 13.09.22 г.
fallback