IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стамен Янев: 2016 г. беше "дъното" за чуждите инвестиции в България

България може да е врата за големи азиатски технологични компании в Европа, смята председателят на Агенцията за инвестиции

10:20 | 27.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестициите в България през 2017 г. се увеличават с 37% спрямо 2016 г., каза в ефира на "Нова телевизия" председателят на Българската агенция за инвестициите (БАИ) Стамен Янев.

Той призна, че се тръгва от много ниска база - 2016 г. е била "дъното" по отношение на инвестициите и причината е политическата криза.

В такава среда инвеститорите се "оглеждат за други райони", посочи още Янев и допълни, че политическата стабилност вече се отразява и в последните три месеца на 2017 г. вече има значително увеличение на инвестициите. На тази база в БАИ очакват положителната тенденция да се запази и през 2018 г.

Стамен Янев беше категоричен, че в последните години се наблюдава разширяване на българския бизнес - откриват се нови производства и т.н., в сектора на информационните технологии например повечето инвестиции се правят от български компании.

Янев не смята, че големите играчи избягват България. Той посочи, че през 2017 г. турски инвеститор, чието име отказа да съобщи, строи завод за производство на автомобилни фарове за германския автомобилен гигант Mercedes.

България се опитва да се профилира в областта на иновациите и именно такива инвеститори се опитваме да привлечем, каза още Стамен Янев. Според него Европа изостава от Азия в областта на технологиите - 35% от европейците са онлайн, спрямо 50% от азиатците.

"България може да бъде врата за азиатските компании в тази област в Европа", категоричен беше още Стамен Янев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още