fallback

Търговците трябва да подменят касовите си апарати до края на 2018 г.

Изискванията към софтуера за управление на продажбите ще струва над 200 млн. лева на малкия и средния бизнес

13:29 | 01.03.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Всички касови апарати в търговските обекти в страната трябва да бъдат подменени заради пробиви в софтуера, който отчита продажбите.

За това гласуваха депутатите и окончателно приеха промените в Закона за митниците, предаде БТА.

Сроковете, в който търговците трябва да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания, ще бъдат определени с наредба на министъра на финансите, но още при обсъждане на закона в бюджетната комисия на парламента се реши това да стане до края на годината.

С промените в закона се въвеждат нови изисквания към софтуера за управление на продажбите в търговските обекти и на електронните магазини, като търговците са длъжни да използват такъв софтуер, който е включен в списъка на НАП. Ако не спазят изискването глобата за физическите лица, които не са търговци, е от 1 000 до 3 000 лв., или имуществена санкция, а за юридическите лица и едноличните търговци – от 5 000 до 10 000 лв.

По време на дебатите в парламента председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) коментира, че в момента софтуерът в заведенията за обществено хранене и търговските обекти "позволява манипулиране и неподаване на информацията за продажбите към касовия апарат, а от там към НАП".

“Това искаме да спрем, каза тя. – Искаме да създадем условия електронните магазини да могат да отчитат продажбите си към НАП.”

От БСП са на мнение, че приетите текстове на закона нямат нищо общо с духа на приетия на първо четене законопроект за промени в Закона за митниците. Левите депутати изчислиха, че измененията ще струват над 200 млн. лева разходи на малкия и средния бизнес.

“Министърът на финансите вече е променил наредбата, с която се променя регламента, по който се отчитат продажбите от фискалните устройства на сървърите на НАП, парламентът сега трябва да сложи гумен печат, коментира Красимир Янков (БСП за България). – Зад уж затягащите мерки за контрол прозира масирана корупционна схема с принудителна промяна на всички касови апарати – над 400 хиляди на брой, наложена от НАП."

По думите му промените са в полза на големите търговски вериги, които са изключени от обхвата на тези разпоредби.

Според Менда Стоянова изискванията към софтуера за управление на продажбите в търговските обекти и на електронните магазини е да се използва публикувана версия, която отговаря на изискванията на наредбата с модули, непозволяващи заобикаляне на изискванията на наредбата.

В отговор на притесненията на социалистите тя обясни, че промените не се отнасят за касовите апарати при личните лекари.

Investor.bg припомня, че от няколко години има онлайн връзка между касовите апарати и НАП, но между 30% и 70% от оборотите на търговските обекти не се отчитат и не стигат до данъчната агенция.

Причината е, че действащите в момента изисквания задължават търговците да подават отчети веднъж дневно, без да е ясно дали всяка продадена стока или услуга е отчетена. Новите правила предвиждат всяка касова бележка да се отчита пред НАП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
fallback