IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 март

07:30 | 07.03.18 г.
Преглед на печата за 7 март

Фаворитът за антикорупционната комисия: Или ще съм шеф, или нищо
в. Сега

Временният шеф на новата антикорупционна комисия Пламен Георгиев, който е и един от двамата номинирани за титуляр, е съгласен единствено да я оглави, но не и да остане в нея в друго качество. Това призна той пред ресорната парламентарна комисия, която вчера изслуша него и конкурента му - Николай Николов. Георгиев е издигнат от ГЕРБ и "Обединените патриоти" и е фаворит да оглави комисията. Той се и държа като такъв по време на изслушването, говорейки за "нашата комисия". Николов е досегашният шеф на комисията за конфликт на интереси, номиниран е от БСП.

Депутатът от ДПС Симеон Симеонов попита и двамата дали избраният би предложил другия за свой заместник, "за да се запази експертизата и нещата да вървят в посока полза роду". Николов веднага отговори с "да". Георгиев обаче първо обясни какво ще направи, ако не бъде избран - той щял да се върне в прокуратурата. "Прокуратурата ми липсва, аз съм прокурор", каза той. Колкото до Николов за заместник, Георгиев каза, че това е "едно от имената, които ще преценя".

Поредна програма за децата не казва как точно ще се грижим за тях
в. Сега

Социалното министерство пусна за обществено обсъждане поредната национална програма за закрила на детето - за настоящата 2018 г., изобилстваща от красиви пожелания в бъдеще неопределено време. В нея са посочени актуалните ангажименти на всички държавни институции, но за повечето от мерките за закрила на децата липсва конкретика - нито в какъв размер ще е финансирането им, нито колко дейности и с какъв обхват ще се проведат.

В проекта на програмата например са планирани поправки в наредбата за условията и реда за осъществяване на мерки за предотвратяване на изоставянето на деца. Какви ще са те обаче е оставено да реши социалното министерство. По същия начин звучи и мярката за подготвяне на предложения за промени в закона за здравето, "които да осигурят качество на грижите в ранна детска възраст, както и за здравни грижи за децата в училищна възраст", за което ще отговаря здравното ведомство.

Унищожават 139 000 кокошки и 60 тона яйца заради птичия грип
в. Монитор

До края на тази седмица ще бъдат унищожени 139 хиляди кокошки-носачки и 60 тона яйца във фермата край Генерал Тошево, в която бе установено огнище на птичи грип. Това съобщи на заседанието на областната епизоотична комисия директорът на БАБХ – Добрич, д-р Анелия Андонова. Птиците в едното хале вече са изгорени, до края на деня ще бъдат умъртвени кокошките и от другото хале. Освен животните, ще бъдат унищожени и 60 тона яйца, които са на склад във фермата. Според д-р Андонова, до края на седмицата ще бъдат ликвидирани всички животни и продукти от фермата, която е собственост на АГРИ.СС.

Българи доставят интернет на 150 000 домакинства в Индия
в. Монитор

Българската компания „Ексайтъл” (Excitel Broadband) доставя интернет на 150 000 домакинства в Индия. Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев се срещна с представители на компанията, която е най-бързо развиващият се доставчик на интернет в два индийски града Ню Делхи и Хайдерабад.

„Ексайтъл” работи с почти всички водещи доставчици на интернет в Индия (в 150 индийски града). През 2016 г. тя е получила лиценз за директен доставчик на интернет в двата индийски града. Само в тях, общият брой на интернет потребителите достига 190 000, а за компанията вече работят около 500 души в Индия, е станало ясно по време на срещата.

С минималната заплата наливаме 242 л дизел
в. Монитор

С повишената от началото на годината минимална заплата от 510 лв. работещите български граждани можем да си купим 243 л от масови бензин А-95 или 2,42 л - дизел, или 486 л - пропан-бутан за возилата си, изчисли „Монитор“. Сметките са направени по цените на сайта fuel-prices-europe.info и са преобразувани от евро към лева по официалния курс на БНБ. За нашата страна е приета средна цена от 2,10 лв./л на бензина А-95, 2,11 лв. - за автонафтата, и 1,05 лв. за пропана.

Изчисленията показват, че в ЕС съотношението минимална заплата и количество горива сме твърдо на последното място. Спрямо съседните страни единствено в Сърбия, където бензинът, дизелът и автогазът са по-скъпи, могат да купуват по-малки количества.

Вноски за трета пенсия и на новите служители
в. Труд

Фирмите ще трябва да прилагат еднакви правила за осигуряване на новите и на по-опитните работници. Доброволни вноски за трета пенсия ще трябва да се правят и за новите работници, ако такива осигуровки се правят за по-старите кадри. На работодателите обаче ще се даде срок от 6 месеца след наемането на работника, след изтичането на който ще трябва да му внасят осигуровките.

Това гласят промени в Кодекса за социално осигуряване, които са подготвени от социалното министерство. Промените се правят, за да се изпълни европейска директива относно минималните изисквания за повишаване на мобилността на работниците между държавите членки чрез подобряване на придобиването и запазването на допълнителни пенсионни права.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още