fallback

М. Неков: България има последна възможност да защити традиционното кисело мляко

Сега вариантите са два - глоби или защитата да падне

09:54 | 13.03.18 г.

България има последна възможност да защити като традиционен продукт българското кисело мляко. Ако пропуснем тази възможност, няма да имаме друга, каза пред БНР евродепутатът Момчил Неков.

До влизането на страната в Европейския съюз (ЕС) традиционните продукти са били защитени по Лисабонската спогодба за закрила на наименованията за произход. Сега те трябва да бъдат защитени по европейските схеми за качество и това не е направено. 

Това е пропусната възможност повече от 10 години, Европейската комисия (ЕК) е започнала процедура срещу България.

Не можем да поддържаме два регистъра за хранителни продукти – по Лисабонската спогодба и по европейските схеми за качество – т. нар. географски означения за произход, обясни Неков.

Сега по думите му има два варианта – да падне защитата или България да плаща глоби. В такива случаи по принцип първоначалната глоба е около 100 хил. евро, а след това по 15 – 40 хил. евро на ден.

Ако защитата падне, гърците могат да защитят гръцкото кисело мляко и ние няма да можем да ползваме наименованието българско кисело мляко.

Европейската схема за качество има предимството, защото защитата е не само на национално, но и на европейско ниво, също и гаранцията за качество, допълни Неков.

Отдавна според него е трябвало сдружение от поне три производителя да подаде заявление в земеделското министерство, което да препрати заявлението на ЕК. 

Нямало е национална стратегия и производителите не са се сдружили. Изтекли са всички дерогации и ЕК върви към санкции спрямо България, допълни Неков.

По думите му имаме европейска защита за  българско розово масло и горнооряховски суджук.

В същото време Италия е защитила над 300 продукта, а Гърция - 106.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:13 | 07.09.22 г.
fallback