fallback

КЗК глоби пет компании за нарушения с опаковките на кисело мляко

Млекопреработвателните предприятия не предлагат киселото мляко в кофички от полистирен според стандарта, а в по-евтините от полипропилен

17:07 | 19.03.18 г.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществени санкции на „Обединена Млечна Компания“ (74 186 лв.), на „Ел Би Булгарикум“ (18 213 лв.),  „Комплектстрой“ (на 11 800 лв.), „Димитър Маджаров – 2“ (38 915 лв.) и на „Полидей – 2“ (16 305 лв.) за извършени нарушения по Закона за защита на конкуренцията.

В хода на проучването на антимонополната комисия по преписката, образувана по нейна инициатива, е установено, че петте млекопреработвателни компании при производството на кисело мляко по стандарт „БДС 12:2010“ „Българско кисело мляко“ използват кофички от полипропилен, вместо посочените от стандарта кофички от полистирен.

По този начин се спестяват разходи, които са обичайни за конкурентите и присъщи за дейността им. От друга страна, дружествата получават възможност да участват на ограничени от стандарта пазари, констатират в КЗК. Тези икономически и търговски ползи дават на предприятията конкурентно предимство пред останалите производители, които добросъвестно се съобразяват с ограниченията на стандарта.

В антимонополната комисия напомнят, че българските фирми са длъжни да спазват европейския регламент, който се отнася до храните. Основен принцип в него е инертност на всички материали или предмети, предназначени за контакт с храни.

Материалите и предметите, включително и активните и интелигентните, се произвеждат в съответствие с добрата производствена практика, така че при нормални или предвидими условия на използване да не прехвърлят съставките си на храната в количества, които могат да застрашат здравето на хората или да предизвикат неприемлива промяна в състава ѝ, както и да предизвикат влошаване на органолептичните ѝ характеристики.

Етикетирането, рекламата и представянето на материалите и предметите не следва да са подвеждащи за потребителите, гласи разпоредбата на европейския регламент. В нея са определени групите материали и предмети, които могат да бъдат обхванати от специфични мерки, между които и пластмаси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:16 | 13.09.22 г.
fallback