fallback

Бойко Борисов привика посланика в Москва за консултации

Основната тема ще бъде случаят с отравянето на Сергей Скрипал и реакциите в Русия и ЕС по казуса

15:38 | 27.03.18 г. 12

Премиерът Бойко Борисов е извикал посланика ни в Москва Бойко Коцев за консултации, съобщават от правителствената пресслужба. По-рано днес двамата са разговаряли по телефона и са обсъдили случая „Скрипал“, както и реакциите по него в Русия, ЕС и в международната общност, гласи още съобщението.

16 държави от ЕС, както и САЩ, Канада, Украйна и Австралия съобщиха, че ще изгонят руски дипломати във връзка със случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал с нервно-паралитичен газ в британския град Солсбъри. Руското външно министерство обеща ответна реакция.

Великобритания обвини Русия, че е замесена в този случай, при който за първи път от Втората световна война насам на територията на Европа се използва химическо оръжие. Москва отхвърля всички тези обвинения.

На този етап България не се присъединява към останалите държави в ЕС, които гонят руски дипломати, стана ясно от думите на външния министър Екатерина Захариева.

В Брюксел в понеделник говорител на Европейската комисия посочи, че мярката е съгласувана по време на Съвета на ЕС, но всяка една държава от общността сама е преценила какви дипломатически действия да предприеме. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:03 | 10.09.22 г.
fallback