fallback

Между 5 и 10% ще е спадът на руски туристи, прогнозира експерт

С посещения от поляци и холандци ще компенсираме отлива на руснаци, смята Светлана Атанасова от Българската асоциация на туристическите агенции

12:45 | 20.04.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Прогнозите за нов спад на броя на руските туристи в България вероятно ще се оправдаят за съжаление.

Това е мнението на Светлана Атанасова, председател на управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), изказано в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Реалните записвания потвърждават тази информация. Сезон лято 2018 очакваме спад при руските туристи в рамките на поне 5-10%.Водещите причини за спада на посещенията на туристи от Русия са икономическите проблеми на страната, санкциите, налагани срещу държавата и спадът на рублата”, смята Атанасова.

Тя напомни, че в повечето държави в ЕС рублата не се обменя свободно, както беше доскоро и това дава своето отражение.

“Има и някои особености, специфични за България, посочи туристическият експерт. – Това, което видяхме през Лято 2017 беше недостигът на самолетни седалки за България. В началото на сезона имаше период, когато не достигаха самолети, туристите не можеха да кацнат, голяма група туристи бяха на летището в Москва.Надяваме се тази година да не се повтори този проблем", посочи Светлана Атанасова.

Тя обаче посочи, че с туристи от други пазари като Полша и Холандия, при които има ръст на посещенията в България, ще се компенсира спадът.

Какъв ще бъде ефектът върху българския туризъм при нов отлив на руски туристи? Какъв е делът им от общия брой туристи в България? Доколко са определящи гръцките туристи за българския туризъм?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:31 | 10.09.22 г.
fallback